• Klem is te zien bij LingeFilm in Geldermalsen.
• Klem is te zien bij LingeFilm in Geldermalsen. Foto: Aangeleverd

Nederlandse maffiafilm, puberliefde en ondergang briljante dirigent bij LingeFilm

Nieuws

GELDERMALSEN • Na de succesvolle gelijknamige serie, komt regisseur Frank Ketelaar met de verrassende film Klem op vrijdag 21 april (20:30 uur) en zondag 23 april (20 uur) waarin de bekende personages een nieuwe start maken in Toscane. Op zaterdag 22 april draait Falcon Lake (20:30 uur DINER+FILM) -Diner is uitverkocht-en op woensdag 26 april (20 uur), het verhaal van twee tieners die elkaar ontmoeten tijdens een vakantie. Op dinsdag 25 april, vanwege grote belangstelling, nogmaals het indrukwekkende muziekdrama Tár (19.30 uur gewijzigde aanvangstijd vanwege lengte film en pauze) waarin een gevierde dirigent misbruik maakt van haar machtspositie.

Nederlandse maffiafilm 

In Klem maken Marius (Jacob Derwig) en Kitty (Georgina Verbaan) een nieuwe start in het Italiaanse Toscane. Ze runnen een bloemenzaak maar al snel staat hun dit leventje tegen. Tot het moment dat ze een aanbieding krijgen een wijngaard over te nemen in prachtige Toscane. Alles lijkt goed te gaan en de vrienden Hugo en Sophie worden uitgenodigd voor een bezoek. Dan blijkt er nogal wat aan de hand te zijn met deze wijngaard en met name met de Italiaanse erfgenamen van de voormalige eigenaar. Opnieuw komen ze terecht in het criminele circuit, maar nu in een land waar ze niet gewenst zijn, en moord en ontvoering hoog op de lijst staan. Of de Nederlanders zich zomaar zullen neerleggen bij deze situatie laat zich raden…

Puberliefde

De Franse regisseuse Charlotte Le Bron vertelt met haar ietwat dromerige coming-of-agedrama Falcon Lake het verhaal van twee tieners, de verlegen Bastien en de rebelse Chloé, die elkaar ontmoeten op hun vakantie. Gedurende de tijd dat ze samen zijn komen de alledaagse problemen van de jeugd naar boven en ontwikkelt zich een seksuele spanning tussen beide pubers. Elkaars angsten en fantasieën worden door Le Bron schitterend in beeld gebracht met analoge foto- en filmtechnieken. Een vrij en vrolijk verhaal dat echter verandert van setting wanneer op een feestje enkele vrienden praten over het gerucht dat er een lichaam vlak bij het meer is gevonden.

Ondergang van dirigent 

In Tár, Todd Field’s woest indrukwekkende verhaal over de ondergang van een briljant dirigent, is Cate Blanchett exceptioneel als Lydia Tár, Ze heerst over de film zoals ze over het Berlijnse orkest heerst waar ze is aangesteld, haar macht schijnt in elke scène door. Tár is een rijke, gelaagde film die veel aan de kijker overlaat. De film laat zich nadrukkelijk niet reduceren tot een eenvoudige plot. Hij raakt ook aan vragen als wanneer een artistieke visie overgaat in een autoritaire visie en vragen over originaliteit en imitatie. “Het is altijd de vraag in de muziek die de luisteraar fascineert”, houdt ze haar studenten voor, “niet het antwoord.”

Info en tickets

Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- (DINER+FILM) en zaterdagavond 20.30 uur, zondagavond 20.00 uur, dinsdagavond 19.30 uur en woensdagavond 20.00 uur. Entree € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50.  E-tickets via www.lingefilm.nl.