• Op woensdag 3 mei een speciale filmvoorstelling bij LingeFilm met Quo Vadis Aida?
• Op woensdag 3 mei een speciale filmvoorstelling bij LingeFilm met Quo Vadis Aida? Foto: Aangeleverd

Filmvoorstelling voor veteranen bij LingeFilm: Quo Vadis Aida? met intro van Henk Fonteijn

Nieuws

GELDERMALSEN • Het thema van de Dodenherdenking dit jaar is ‘Leven met oorlog’. Voor de filmvoorstelling van LingeFilm op woensdag 3 mei, daags voor de herdenking, is dit aangepast in: ‘Lang leven met oorlog’. De film Quo Vadis Aida? over de val van Srebrenica wordt met dit thema in gedachten vertoond, waarbij veteranen speciaal worden uitgenodigd. De avond start om 19.30 uur. 

Veteranen en hun omgeving 

Veteranen en mensen die in het verleden te maken hebben gehad met buitengewone situaties in missie-en oorlogsgebieden dragen deze ervaringen vaak een leven lang met zich mee. Dat geldt ook voor mensen uit hun directe omgeving. Ook de samenleving moet dit soort gebeurtenissen ‘verwerken’, bijvoorbeeld via het herdenken ervan. Voor de filmvoorstelling zijn veteranen dan van harte uitgenodigd, gemeente West Betuwe zorgt voor een gratis filmkaartje. De voorstelling en het programma kan wellicht ook interessant zijn voor mensen die een oorlogsgebied zijn ontvlucht. 

Er wordt rondom de film, die ook toegankelijk is voor reguliere bezoekers een programma aangeboden. Voorafgaand aan de film is er een introductie door voormalig geestelijk verzorger bij Defensie en huidige predikant in Tricht; Henk Fonteijn. Ook na afloop van de film wordt ruimte geboden aan veteranen om hun ervaringen te delen of in gesprek te gaan met lotgenoten. Er is een mogelijkheid tot een nagesprek met de veteranen en de organisatoren van deze avond. 

Quo Vadis Aida?

De film laat de aanloop naar de massamoord in Srebrenica zien door de ogen van (de voor deze film verzonnen) VN tolk Aida. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De filmmaker heeft de film indertijd grondig voorbereid en sprak tijdens de voorbereiding ook met Nederlandse ex-Dutchbatters.

“Wij begrijpen dat dit voor sommige veteranen niet de makkelijkste film zal zijn om te zien. Omdat dit herinneringen met zich meebrengt. Maar we wilden als organisatie de film ook als aanleiding zien om met andere veteranen maar ook met het overige publiek in gesprek te gaan. Om anderen te vertellen over ervaringen en meer begrip en respect voor de veteraan in de samenleving te creëren”, zegt Henk Fonteijn, voormalige geestelijk verzorger bij de Koninklijke Landmacht die een introductie op de film en het onderwerp zal geven.

Opgeven veteranen en meer informatie

Omdat de organisatie vreest dat de officiële uitnodiging vanwege administratieve problemen niet op tijd op de huisadressen van de veteranen uit West Betuwe komt willen zij veteranen vragen om zich vóór vrijdag 28 april op te geven voor een filmticket o.v.v. missie/kopie veteranenpas op te geven via westbetuweveteranen@gmail.com of bel met 06-46194058 (Jeroen Wijngaard) voor meer informatie. 

Meer informatie over LingeFilm, de gastheer van deze avond en het filmprogramma: https://lingefilm.nl/film/quo-vadis-aida/