Organisaties geholpen met energiefonds

west betuwe • Maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie konden begin dit jaar een energievergoeding aanvragen. Deze vergoeding komt uit het energienoodfonds dat de gemeente speciaal voor lokale organisaties opzette. De gemeente West Betuwe wilde zo via subsidie hoge energielasten verlichten voor sociale ontmoetingsplaatsen. 44 maatschappelijke organisaties, zoals dorpshuizen, verenigingen, sportclubs, musea, cultuur- en kunstinstellingen en andere maatschappelijke instellingen vroegen de energievergoeding aan. 

Behoud ontmoetingsplaatsen

Wethouder Rutger van Stappershoef is blij dat het ingestelde noodfonds van betekenis is geweest. “Deze organisaties zijn van groot belang voor de leefbaarheid in onze kernen. De energiecrisis legde, na de coronacrisis, extra druk op de exploitatie van hun accommodaties. Verenigingen en clubs zijn er gehuisvest. Ze dragen bij aan onderlinge ontmoeting en de saamhorigheid in en tussen de kernen. Dit willen we behouden. Ik ben heel blij dat we aan 14 verenigingen, 13 dorpshuizen en 6 kerken een energievergoeding konden uitkeren. In totaal keerde we meer dan 105.000 euro uit.” Voor enkele organisaties is de aanvraag nog niet afgerond, het totaalbedrag kan daarom nog iets stijgen.

Regelingen voor verduurzamen

De aanvraagperiode van het energiefonds is voorbij. De gemeente biedt met behulp van subsidies en regelingen oplossingen voor organisaties om hun accommodatie te verduurzamen. 

Meer informatie is verkrijgbaar bij Hans Suurmond via telefoonnummer 06 - 47 47 44 82.