• De billboards van Hof van Heesselt.
• De billboards van Hof van Heesselt. Foto: J. Maris

Hof van Heesselt: lammetjes of luxevilla's

heesselt • Tot verbazing van bewoners van de Heesseltse Donkerstraat liep er afgelopen week een man in geel hesje met een meetlat door het weiland vol lammetjes waar de Hof van Heesselt is gepland. Met oranje draad zette hij de percelen uit van twaalf luxe huizen. Dit terwijl er nog geen Omgevingsvergunning is afgegeven.

Vanaf de dijk zijn billboards te zien met daarop een aangeharkt villawijkje. De lammetjes die door de in het gras uitgezette percelen nog maar een klein stukje over hebben om te dartelen, snuffelen aan de betonnen sokkels van de posters die qua maat in centrum Utrecht niet zouden misstaan. In november begon de verkoop; volgens Funda zijn alle twaalf huizen nog beschikbaar. De vier 2onder1-kapwoningen komen rond de acht ton uit. De acht villa’s worden met kosten koper meer dan een miljoen elk.
Wethouder Hartman verzuchtte eerder dat deze dure nieuwbouw terwijl West Betuwe schreeuwt om betaalbare woningen, een erfenis is van de voormalige gemeente Neerijnen. Rond 2008 werden naburige kassen afgebroken en daarvoor zouden in eerste instantie acht woningen terugkomen. Bijna 15 jaar later zijn het er twaalf geworden. Er ís toentertijd een vergunning afgegeven op grond van de Natuurbeschermingswet van 1998. Die geldt, volgens de gemeente, nog steeds als ‘referentiesituatie' voor de noodzakelijke Omgevingsvergunning. Er wordt pal tegen de dijk aan gebouwd maar projectontwikkelaar Heijmans beweert dat de natuur geen schade zal leiden omdat de dijk ‘als buffer zal dienen voor geluid, trillingen en licht'.
We leven vijftien jaar later in andere tijden: de Heesseltsche Uiterwaarden zijn tegenwoordig officieel Natura2000 gebied. Op 40 meter afstand wordt er middenin een stiltegebied gebouwd voor - hoogstwaarschijnlijk - vermogende kopers van ver weg. Na de stikstofuitspraak van de Raad van State begin november, zegt de gemeente, moet er zéker nog een stikstofberekening worden uitgevoerd. De bewoners van de Donkerstraat krijgen tot dusverre geen duidelijke reactie op hun vraag hoe het staat met Omgevingsvergunning en stikstofmetingen. Daarom richtten ze zich half maart rechtstreeks tot Heijmans. Het antwoord luidde dat nog niet bekend is wanneer de Omgevingsvergunning, nodig om te kunnen bouwen, zal worden aangevraagd. Bewoners vragen zich af wat voorbijgangers op de billboards en op internet krijgen voorgespiegeld. Een fata morgana?

Jacqueline Maris