Trainer van Rhelico (Links) en Trainer vv Beesd (Rechts).
Trainer van Rhelico (Links) en Trainer vv Beesd (Rechts). Foto: Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

'We gaan straks voor de top vijf'

beesd • De huidige trainers van Rhelico, Adrie van Steijn en Ben Frehe (Beesd), zullen het komende seizoen de hoofdtrainers zijn van de nieuwe gefuseerde voetbalvereniging Beesd en Rhelcio.

Van Steijn en Frehe zijn geen onbekenden van elkaar. Frehe: “We kennen van haver tot gort, vooral op het gebied van voetbal. Zo’n twintig jaar geleden hebben we samen de jeugdafdeling van Beesd opgezet.” Volgens Van Steijn haalden ze toen grote successen. “Aangezien mijn zoon toen in Beesd voetbalde, werd ik gevraagd. We hebben toen samen de jeugd op hoofdklasse niveau gebracht.”

Toch twijfelde Van Steijn: “Ik was het in eerste instantie niet eens met de gang van zaken. Ik heb jarenlang bij Rhelico rondgelopen en nu stopt het. Dat deed me pijn. Maar we moeten vooruit. Ik heb Ben twee maanden geleden gebeld en ik heb hem toen gevraagd of we samen de kar gingen trekken. We waren er al snel uit.”

Ben Frehe heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat hij graag het uitdagende traject aan wilde gaan. “Ik ben blij dat Adrie de knop om heeft kunnen zetten. De stap voor de jongens van Rhelico is veel groter dan bij Beesd. Wij blijven gewoon op ons sportpark spelen en zij moeten naar de ‘overkant’. Dat gevoel moeten we proberen weg te nemen.”

Van Steijn: ”Dat doen wij niet alleen. Heel veel mensen zijn al bezig om er één club van te maken. Er wordt van alles georganiseerd. Wanneer alles rond is, krijgen we een schitterend complex dat vergelijkbaar is met dat van Meerkerk. Dat geeft ook een boost voor speler om bij de nieuwe club te gaan voetballen.”

De zestigjarige van Steijn is gepokt en gemazeld in het amateurvoetbal. Na zijn actieve voetbalcarrière bij Rhelico en BZS, was hij hoofdtrainer bij o.a. MVV’58, Sparta’30 en Haaften voordat hij bij Rhelico aan het roer kwam.

Voor Ben Frehe is dit zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. “Ik heb tot mijn 36e in het eerste elftal van Beesd gespeeld als middenvelder. Toen ben ik gestopt omdat ik niet tegen de mentaliteit van sommige spelers kon. Ik ben toen de marathon gaan lopen en als assistent-trainer bij Beesd aan de slag gegaan. Tijdens mij actieve loopbaan heb ik mijn trainingspapieren gehaald en ben ik jeugdteams gaan trainen."

”Beesd en Rhelico bungelen nu onderaan in de vierde klasse. Met het samenvoegen van de selecties hoopt Frehe dat ze in de top van de vierde klasse mee kunnen draaien. "Volgend seizoen is belangrijk. Het jaar erna komt er een vijfde klasse. Dus aanstaand seizoen is er een versterkte degradatie in de vierde klasse. Daarom is het belangrijk om in de top vijf te eindigen.”

De trainers zijn nu al druk met de voorbereiding voor het volgend seizoen. Van Steijn: “Het eerste is ons vlaggenschip, maar het is belangrijk dat iedereen met plezier bij ons voetbalt en goed wordt begeleid. We moeten ook een achtervang creëren voor spelers die nog niet op niveau zijn. Daarom willen we naast een goed tweede elftal ook een onder-23 team formeren. Een paar jaar geleden speelden we met een onder-23 elftal van Rhelico in de derde divisie. Dat had ook een aanzuigende werking op de spelers in de omtrek.”

Afgelopen week speelde al een combinatie-elftal van onder de-23 tegen Teisterbanders. Teisterbanders werd met 5-0 van de mat geveegd. Frehe: "Goed om te zien hoe de jongens het oppakten en er als team een mooie pot voetbal op de mat legden. Het was ook bijzonder dat van beide selecties de meeste spelers aan het kijken waren.”

Aanstaande zaterdag spelen ze in Rumpt tegen elkaar. Dat wordt een hele happening. Frehe: "Dat is definitief de laatste Lingederby tussen Beesd en Rhelico. Ik hoop op een mooie wedstrijd. Volgens Van Steijn wordt het een groot feest in Rumpt. "Wij verwachten dat alle jeugdleden en supporters aanwezig zullen zijn. Dan worden ook de nieuwe kleuren en clubnaam bekend gemaakt. Er kon gekozen worden tussen Linge United, Lingevogels en RBC'24. Ik heb wel mijn voorkeuren, maar we weten nog niet wat het gaat worden. We zijn benieuwd.”