Voorleesfeestje De tuin van Nijntje in de Basisschool Burg. Westerbeek van Eertenschool in Varik op donderdag 6 april.
Voorleesfeestje De tuin van Nijntje in de Basisschool Burg. Westerbeek van Eertenschool in Varik op donderdag 6 april. Foto: Bibliotheek Rivierenland

Culemborg

dinsdag 4 april

Inkomstenbelasting
10:00-12:00, Culemborg, Bibliotheek. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen.

Geldpraat Café
10:30-12:00, Bibliotheek, Culemborg. Eerste Geldpraat Café in de bibliotheek, Herenstraat 29 in Culemborg. Het Geldpraat Café is een initiatief van inwoner Nikki. Zij wil met dit café inwoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen om te praten over rondkomen en financiën. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Voor meer informatie: Bel met Berna van ElkWelzijn: 06-83525109.

Kidsclub
16:30-17:30, Culemborg, Bolderburen. Kidsclub in Buurtcentrum Bolderburen. Knutselen, bakken en andere leuke activiteiten voor kinderen vanaf vier jaar. Meer informatie: Marlies Schledorn 06-51 52 46 72 of mschledorn@elkwelzijn.nl.

woensdag 5 april

Wandelen
10:00-12:00, Culemborg, Odensehuis. Iedere woensdagmorgen wandelen in kleine groepjes voor iedereen met geheugenklachten en/of dementie. Belangstellenden starten met een kopje koffie/thee en er gaat altijd iemand mee die de weg weet. Prijsseweg 1D, Bolderburen. www.odensehuisculemborg.nl of bel 06-21583676.

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Beatrixstraat 20. De Dis-groep geeft computerhulp in het Huis van de Buurt aan de Beatrixstraat 20. De toegang is gratis. www.disgroepculemborg.weebly.com

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp in de bibliotheek aan de Herenstraat 29. De toegang is gratis.

Voorleesfeestje
15:00-15:30, Culemborg, Bibliotheek. In de bieb wordt er iedere woensdagmiddag voorgelezen. Belangstellenden hoeven geen lid te zijn van de Bibliotheek.

Juridisch spreekuur
17:00-19:00, Culemborg, Bibliotheek. Elke eerste woensdag van de maand houden de advocaten van BMO Advocaten een vrijblijvend inloopspreekuur in de bibliotheek in Culemborg. Men hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Meer informatie of aanmelden: www.bibliotheekrivierenland.nl

donderdag 6 april

Inkomstenbelasting
09:30-11:00, Culemborg, Salaamander. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Graag vooraf aanmelden via de website van de bibliotheek of bel met de klantenservice 0344 639940.

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis.

Kees van Amstel
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1. Waarom vluchten we toch zo graag? Voor verantwoordelijkheden, voor stress en voor elkaar? Kees vlucht ook graag, maar dan voor z’n plezier. Kees houdt z’n vluchtweg altijd vrij, of zoals hij noemt: reizen. Tickets: www.theaterdefranscheschool.nl/keesvanamstel.

vrijdag 7 april

Computerlessen
10:00, Culemborg, sociëteit BijOns Gandhi 205. Sociëteit BijOns start in samenwerking met de Bibliotheek de gratis cursus Klik en Tik. In de cursus leert men werken met de computer of iPad/tablet: stap voor stap. Het is speciaal voor mensen die weinig ervaring met de computer en internet hebben. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek of door te bellen met de klantenservice: 0344 - 63 99 40. Opgeven kan ook via de sociëteit BijOns.

Kintsugi
13:00-16:00, Culemborg, Weeshuismuseum. Het pas geopende kunstwerk 'Goudklank' in het Vierheemskinderstraatje dient ter inspiratie voor de gouden workshops en presentaties voor volwassenen en kinderen gebaseerd op de Japanse traditie Kintsugi. Belangstellenden kunnen aan de slag met porselein, gouden draad, verf, lint of andere materialen. Op weg of na afloop van de activiteiten kan men het kunstwerk Goudklank in het Vierheemskinderstraatje ervaren: Volg de gouden lijn en sta stil op een gouden tegel en luister. Zijn het de weeskinderen die je hoort? Of juist stemmen van de toekomst? Meer informatie op weeshuismuseum.nl

Inkomstenbelasting
14:00-15:30, Culemborg, Bolderburen. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen. Graag vooraf aanmelden via de website van de bibliotheek of bel met de klantenservice 0344 639940

Passievol concert
20.15, Culemborg, De Fransche School. Projectkoor CaVa Rivierenland voert een passieconcert uit in theater De Fransche School in Culemborg. Het concert sluit qua thematiek aan bij de tijd naar Pasen, maar onderscheidt zich van de geijkte passieconcerten door een andere muziekkeuze. Combinatie van pop- en musicalnummers die qua thematiek passen in de tijd naar Pasen. Kaarten: www.theaterdefranscheschool.nl/passieconcert.

zaterdag 8 april

Stille Zaterdagconcert
16:00, Culemborg, Oud-Katholieke kerk. In de Oud-Katholiek kerk aan de Varkensmarkt 18 is een uitvoering van Die sieben letzten Worten unseres Erlösers am Kreuze van Haydn. Entree 10 euro via www.zingis.nl en voor aanvang bij de ingang van de kerk. De zeven langzame delen zijn gebaseerd op Jezus’ zeven laatste woorden aan het kruis. De uitvoerenden zijn het Zingis kamerkoor en het Nieuwe Lelie Strijkkwartet, o.l.v. Martin Kuijlenburg.

Stilte concert
20:30-22:00, Culemborg, Janskerkhof 1. De concerten van Peter Wilms zijn geschikt om bij te liggen of te zitten. Stilte is een belangrijke component van dit concert.

maandag 10 april

Digitale Inloop
15:45-16:45, Culemborg, Salaamander. Voor vragen over de smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet kan men tijdens de inloopuren terecht bij vrijwilligers van de DIS-groep Culemborg. Zij helpen ook met het gebruik van de Bibliotheek-apps, Microsoft-office of de app van de bank. Men kan gewoon binnen lopen en hoeft geen lid te zijn.

dinsdag 11 april

Inkomstenbelasting
10:00-12:00, Culemborg, Bibliotheek. Tijdens het spreekuur kunnen mensen terecht voor alle vragen over inkomstenbelasting en toeslagen.

Geldpraat café
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. Iedere dinsdagochtend van 10:30-12:00 uur is er op de zolder van de bibliotheek het Geldpraat café. Iedereen is welkom om te praten over wat men bezig houdt in het rondkomen. De toegang en koffie en thee zijn gratis.

Zelfsturing
19:30-21:00, Culemborg, Bibliotheek. Volgens de Belgische Filosoof Arnold Cornelis (1934-1999) bevinden wij ons in een overgangstijd. We laten de tijd van sociale regelsystemen achter ons en gaan naar een systeem van communicatieve. Cornelis geeft niet alleen een heldere analyse van verleden en heden, maar schetst ook een optimistisch toekomstperspectief. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek www.bibliotheekrivierenland.nl

woensdag 12 april

Omgaan met dementie
09.45-11.45, Culemborg, Meerlaan 22. Cursus voor mensen die zorgen voor iemand met dementie en/of geheugenklachten of voor mensen die het vermoeden hebben dat er bij hun naaste dementie in het spel is. Cursusleiders zijn Renée Lankwarden (Odensehuis Culemborg) en Caroline van der Meulen (ElkWelzijn/Steunpunt Mantelzorg). De cursus beslaat vijf woensdagochtenden te beginnen op woensdag 12 april. Meer informatie of aanmelden: Caroline van der Meulen, ElkWelzijn/Steunpunt Mantelzorg tel: 06-83 52 51 12 of e-mail: cvandermeulen@elkwelzijn.nl.

Opruimspreekuur
10:30-11:30, Culemborg, Bibliotheek. Mensen die willen beginnen met opruimen, maar niet weten waar ze moeten beginnen, zijn welkom bij het opruimspreekuur met al hun vragen op woensdag 12 april.

Tiel

woensdag 5 april

Senioren
13:30-16:30, Tiel, Suze Groenewegstraat 20. Ontmoetingsmiddag voor wijkbewoners van Tiel Noord/Rauwenhof in Ontmoetingsruimte Ons Stekkie, Suze Groenewegstraat 20 in Tiel. Gedurende deze middagen kunnen mensen, onder het genot van een kopje koffie, elkaar ontmoeten en gezellig samen zijn. De entree is gratis. Inschrijven en informatie: Ray Halve, tel 0344 846 751, e-mail: stekkie.kraskamp@gmail.com of loop gewoon binnen.

donderdag 6 april

Juridisch inloopspreekuur
10.00-11.00, Tiel, Zinder. Jumelet Advocatuur houdt eens in de twee weken (donderdag, even weken) een gratis juridisch inloopspreekuur op allerlei rechtsgebieden. Bijvoorbeeld burenrecht, huurrecht en arbeidsrecht. Men hoeft niet lid te zijn van de bibliotheek. Aanmelden is niet nodig, mag wel: 06-43545193 en/of per e-mail: info@jumelet.nl.

Ellen ten Damme
20:00 - 21:55, Agnietenhof, Tiel. Samen met haar band nodigt Ellen ten Damme belangstellenden uit om toe te treden tot haar hofhouding. Haar nieuwe show Barock is een meertalig bal demasqué vol verrassende en herkenbare songs. Reserveren en informatie: www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

Migratieverhaal
20:30, Beusinchem, Markt 31. De Grens; actueel muziektheater met een persoonlijk verhaal, humor en gevarieerde muziek. Muziektheatergezelschap LEKS compagnie brengt ‘De Grens’, gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als zestienjarige vluchteling aankwam in Nederland. In deze one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn. Info en kaartverkoop: www.leks.nu. Theater Heerenlogement, Markt 31 in Beusichem.

vrijdag 7 april

René van Meurs
20:00 - 21.30 uur, Agnietenhof, Tiel. René van Meurs staat aan de vooravond van een nieuwe fase. Want met al zijn levenservaring en goeie gedrag moet hij er ineens echt wat van gaan maken. Verantwoordelijkheid nemen. Maar wat als je gewoon nog wat wilt dollen? Reserveren en informatie: www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

zaterdag 8 april

De Verleiders in aanval
20:00 - 22:00 uur, Agnietenhof, Tiel. In 2014 verrasten De Verleiders met een vlijmscherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Verbijsterde bezoekers, uitverkochte zalen en zelfs de politiek bemoeide zich ermee. Maar is er iets veranderd? Jazeker, het is erger geworden. Reserveren en informatie: www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

Mohammed Azaay
20:00 - 21:10 uur, Agnietenhof, Tiel. Jihad van Liefde, een rauw en inspirerend muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Van Reybrouck. Hij tekent daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri, een metrobestuurder uit het Belgische Molenbeek die zijn grote liefde en de moeder van zijn drie kinderen verloor bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Reserveren en informatie: www.agnietenhof.nl of 0344 673500.

maandag 10 april

Lentefair van Buitengenieters
11:00 - 17:00 uur, Bommelweg 11, Wadenoijen. Buitengenieters houdt op tweede paasdag een lentefair. Op maandag 10 april (tweede paasdag) is de vleeswinkel van de familie Kreun open met ‘het lekkerste vlees van de Betuwe’, nieuw leven op de boerderij, eten en drinken, spelletjes, knutselen en heel veel gezelligheid. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom aan de Bommelweg 11 in Wadenoijen. Info: www.buitengenieters.nl

West Betuwe

Inloop Vuren
10:00, Vuren, De Koels. Inloop in dorpshuis De Koels. Deze ochtend worden er paasstukjes gemaakt met Lijda en Diny. Deelnamekosten 6 euro p.p.

Onder het Maaiveld
20:00-22:00, Geldermalsen, de Pluk. In samenwerking met Lingefilm vertoont Voedselbos Lingehout de film ‘Onder het maaiveld’ in De Pluk Geldermalsen. Deze film laat de boeiende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Meer info en aanmelden via de website https://voedselboslingehout.nl/agenda/film-onder-het-maaiveld/

Toekomst zonder aardgas
20:00-21:30, online. Coöperatie Duurzaam West Betuwe organiseert op 4 april het gratis online college ‘Onze toekomst zonder aardgas’. Piet Nienhuis, die zijn sporen heeft verdiend in de duurzame energie en verbonden is aan het Clingendael International Energy Program, vertelt alles over aardgas. Aanmelden via de agenda op de website www.duurzaamwestbetuwe.nl

woensdag 5 april

Bop Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. Op woensdag 5 april van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis “de Poort”. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje. Deze ochtend is het mogelijk diverse spelletjes te spelen en kan men deelnemen aan de sjoelcompetitie.Info: Bart van Zandwijk: 06-13784043

Passie en Pasen
19:30, Est, Hervormde Kerk. Paasconcert/samenzangavond in de Hervormde Kerk in Est, voor het goede doel 'Vrienden van de Wittenberg', met als thema Zorgen voor elkaar. Medewerkenden deze avond zijn: Mannenensemble “Maranatha” uit Barendrecht o.l.v. dhr. Willem Nijhoff met organist dhr. Piet de Vries; organist samenzang Jasper Middelkoop. Ds. J. de Jong opening, sluiting en meditatie. Toegang voor de kerk is vrij.

donderdag 6 april

De tuin van Nijntje
10.00 - 10.30 uur, Varik, Basisschool Burg. Westerbeek van Eertenschool, Voorleesfeestje. Deze keer over Nijntje die in haar tuin gaat werken. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Aanmelden is niet nodig.

Juridisch inloopspreekuur
11.30-12.30 uur, Geldermalsen, De Pluk. Jumelet Advocatuur houdt eens in de twee weken (donderdag, even weken) een gratis juridisch inloopspreekuur op allerlei rechtsgebieden. Ook op donderdag 6 april. Bijvoorbeeld burenrecht, huurrecht en arbeidsrecht. Men hoeft niet lid te zijn van de bibliotheek. Aanmelden is niet nodig, mag wel: 06-43545193 en/of per e-mail: info@jumelet.nl.

vrijdag 7 april

Ontmoetings Centrum
10:00, Geldermalsen, De Pluk. Er is vrije inloop en gelegenheid voor een kopje koffie of thee en een praatje. En de mogelijkheid om kleding tegen een kleine prijs te kopen en zelf kleding in te brengen. Daar zijn wel regels voor. Iedere vrijdagochtend is het VOC open van 10.00 uur tot 12.30 uur. Tel: 0613506686.

zaterdag 8 april

Paas piraten feest Rhenoy
20:00, Rhenoy, Betuwepoort. Op zaterdag 8 april 2023 met Nederlandse artiesten en heerlijke Hollandse muziek. Er zijn zeker 5 artiesten in de line up uit het hele land. Aanvang van de avond is 20.00 uur. En om 19.00 uur mogen de mensen naar binnen. De avond duurt ook tot ongeveer 01,00 uur. Voor reserveringen bel je 06 37347243 of mail naar info@andrepronk.nl ]info@andrepronk.nl

maandag 10 april

Eendenkooi
10:00, Waardenburg, Eendenkooi Staatsbosbeheer. Op maandag 10 april organiseert Staatsbosbeheer van 10.00 tot 12.00 uur een speurtocht voor kinderen door de Waardenburgse eendenkooi. Trek laarzen of stevige schoenen aan, het kan drassig zijn. Meest geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar, kosten zijn 5,- euro per kind. Opgeven kan via www.staatsbosbeheer.nl

dinsdag 11 april

Psychische Problemen
19:30-21:30, Geldermalsen, De Pluk. Welzijn West Betuwe organiseert in samenwerking met Pro Persona Connect de cursus ‘Psychische problemen in de familie'. De cursus is speciaal voor naastbetrokkenen van mensen met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis, ASS (autisme) of een ander psychisch probleem. De cursus start op dinsdagavond 11 april in De Pluk in Geldermalsen. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Deelname is gratis. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Pro Persona Preventie via 026 312 44 83 of preventie@propersona.nl.

woensdag 12 april

Open Eettafel Haaften
17:00, Haaften, De Burcht van Haeften. De open eettafel De Boomgaard in Haaften in de Burcht van Haeften. De ontvangst is van 17.00 tot 17.30 , daarna een drie gangen maaltijd met een aperitief en als afsluiting een kopje koffie of thee .Opgeven uiterlijk vrijdagmorgen , voorafgaande aan de eettafel op te geven bij Roelie de Jong 0418-591315 of Coby van Oosterum 0418-591937. De deelname kosten zijn 14.- euro .