• Ontwerpers Corso Geldermalsen tonen hun ontwerp voor corso 2023.
• Ontwerpers Corso Geldermalsen tonen hun ontwerp voor corso 2023. Foto: Cees Hoogteyling

'Wagen vraagt om stuurmanskunst'

geldermalsen • Onder grote belangstelling werden vorige week de ontwerpen onthuld van de corsowagens, waarmee corsoclub Geldermalsen zich in september zal presenteren. Geldermalsen, het fruitdorp aan de Linge, won vorig jaar met de jeugdwagen een eerste prijs.

Ook dit jaar hopen de bouwers weer in de prijzen te vallen. De presentatie werd gehouden in de ontmoetingshal van Fruit Tech Campus. Directeur van het bedrijf, de heer Harry Schmeitz, heette de bezoekers welkom en trakteerde op koffie en gebak. Schmeitz: “De presentatie van de corsowagens hoort bij ons. We zijn blij hieraan te mogen meewerken. Dit is toch puur reclame voor ons en de streek.”

Voorzitter Bert van Erkom-Mos en secretaris Marieta van Haarlem zijn blij met het goede contact met hun buurman Fruit Tech Campus. FTC in Geldermalsen is de onderwijsinstelling voor alles wat met de fruitteelt heeft te maken. De fruitteelt is volop in beweging, Data en IT zijn belangrijk voor deze sector, spuitrobot en plukrobot komen eraan. Bert van Erkom: “Voor de opening van dit nieuwe onderkomen hebben we een fruitmozaïek gemaakt, dat we nu hier zijn is een wederdienst. We hopen dat we hier vaker mogen komen. Anders deden we de presentatie in de plakschuur.”

Vlieg met ons mee

Alex van Mourik, Melanie Schook en Thijs van Toorn, alle drie al jaren plakkers van de jeugd corsowagen, zeggen dat ze het over hun ontwerp ‘ballonfiesta’ gauw eens waren. Alex en Thijs zijn als ontwerper al aan elkaar gewend. Voor Melanie is het de eerste keer.

Thijs: “Het is natuurlijk ieder jaar spannend, we gaan altijd voor het hoogste. Het voordeel is wel dat we netjes plakken.” Alex: “Het is niet alleen voor ons als ontwerpers spannend, de jeugd ziet het plakken ook als een uitdaging.” Melanie: “We zijn ieder jaar blij met nieuwe plakkers. We hebben er nooit te veel. Zeg nu zelf, wie van de jeugd wil niet met ons meevliegen en bouwen aan zo’n mooie wagen?” Na de onthulling van het ontwerp ontvingen de jonge ontwerpers een luid applaus.

Eclips

De grote wagen, met de naam ‘eclips’ is ontworpen door Bert van Erkom-Mos. Het is niet de eerste wagen die hij voor Geldermalsen heeft ontworpen. Bert: “De vraag van de plakkers was om een wagen te ontwerpen met minder plakoppervlakte. Dat gaan we doen. Het worden twee wagens, met ingebouwde trekkers. Passende muziek zal ondersteunen en het geheel in sfeer brengen. Met deze wagen slaan we een totaal nieuwe weg is. De zon, maan en aarde draaien om elkaar heen. Dat vraagt om stuurmanskunst. Met deze vernieuwing gaan we proberen in aanmerking te komen voor de Teun Luiendijkprijs (vernieuwingsprijs). We zullen de zon en de maan elkaar zien passeren. We gaan met elkaar de uitdaging aan.”
Er zijn weer veel handen nodig om de zaadjes en de vruchten op de juiste plaats te plakken. Gewoon gaan kijken en mee gaan plakken. Corso Geldermalsen is te volgen via: facebook: www.facebook.com/corsogeldermalsen