• Het interieur van de kerk in Herwijnen.
• Het interieur van de kerk in Herwijnen. Foto: Hervormde Gemeente Herwijnen

Open middag 200-jarig kerkgebouw Herwijnen

herwijnen • Het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Herwijnen bestaat maandag 10 april, op de kop af 200 jaar. Dat wordt die dag gevierd met een onder meer een open middag. 

Het kerkgebouw aan de Waalwijk is overigens minder oud dan de Hervormde Gemeente zelf. Die bestaat al veel langer dan 1823 (in 1607 was er in elk geval al een predikant). Vóór 1823 stond er een kerkgebouw enkele tientallen meters verder naar het noorden, op de huidige begraafplaats aan de Peperstraat. In januari 1820 echter zorgde een overstroming voor zoveel schade aan het kerkgebouw, dat het onbruikbaar was geworden om ‘de openbare godsdienst uit te oefenen’, zoals dat toen heette. Een alternatief werd gevonden een klein stukje verderop, pal tegen de dijk aan. Daar stond een pand dat door de burgerlijke gemeente was gekocht om dienst te gaan doen als ‘schoolhuis’. Zover is het echter waarschijnlijk nooit gekomen, want in januari 1821 wordt het huis geschonken aan de Hervormde Gemeente, om er een kerk te bouwen. En dat gebeurde dan ook. Op een grote steen boven de ingang van de kerk is de datum van het leggen van de eerste steen nog te lezen: 10 april 1823. Komende tweede paasdag dus precies 200 jaar geleden. Overigens betekende het in onbruik raken van de oude kerk en de bouw van een nieuwe óók dat buurdorp Hellouw z’n eigen Hervormde Gemeente en een eigen kerkgebouw kreeg. Tot die tijd vormden ze één kerkelijke gemeente, met één kerkgebouw. Het predikantenbord in de kerk in Herwijnen herinnert nog aan de splitsing. Het vermeldt wat koel en zakelijk: ‘gescheiden van Hellouw; 1823’.

Open middag

Het jubileum wordt 10 april gevierd. 's Morgens met een jubileum- en dankdienst. 's Middags van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur zijn er allerlei activiteiten in en rond de kerk. De kerk en de bijgebouwen zijn open, er wordt allerlei informatie over de kerk getoond, het orgel wordt bespeeld, er zijn spelletjes en een quiz. Er is voldoende ruimte voor ontmoeting.