Lentekriebels op de eendenkooi

waardenburg • Op maandag 10 april organiseert Staatsbosbeheer van 10 tot 12 uur een speurtocht voor kinderen door de Waardenburgse eendenkooi. 

De Waardenburgse eendenkooi is een van de oudste kooien in het rivierengebied, die nog als eendenkooi in gebruik is. De laatste jaren alleen nog als demonstratiekooi, maar tot voor een aantal jaren nog werkelijk in gebruik als vangkooi. De laatste kooiker was Leen van den Ham, sinds een aantal jaren met pensioen, maar nog actief als vrijwillig molenaar op de molen van 't Broek. De kooi kent een lange geschiedenis, de oudste vermelding tot nu toe is een pachtovereenkomst uit 1611, de kooi is dan al jaren in gebruik.
Het voorjaar is in volle gang. Vogels broeden, bloempjes en insecten komen tevoorschijn en natuurlijk het verse groen van blaadjes. De eendenkooi is een natuurlijk en cultureel pareltje met talloze verstopplekjes. Kinderen leren aan de hand van een speurtocht over de eendenkooi hoe het eraan toegaat in de natuur. Het broedseizoen van dichtbij beleven en genieten van de natuur in de lente. Met een knapzakje kunnen de kinderen op pad gaan om eitjes te verzamelen. Onderweg leren ze hoe je een nestje kunt bouwen zoals een vogeltje, stil zijn als een kooiker, vogels spotten met een verrekijker en de kleuren van de lente herkennen, allemaal terwijl je eitjes verzamelt voor je nestje. Naderhand wordt er een stokbroodje gebakken boven het vuur, warme choco gedronken en kan er nog wat worden geknutseld of een eitje geschilderd. Een tip van de boswachters van Staatsbosbeheer is wel: "Trek laarzen of stevige schoenen aan, het kan drassig zijn. Meest geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar." Opgeven via www.staatsbosbeheer.nl