'Relatief schone grond'

regio • Voor de dijkversterking wordt grond aangevoerd. Het waterschap gaf in eerste instantie aan dat licht vervuilde grond gebruikt zou worden, dit is bijgesteld naar relatief schone grond. Op welke manier vindt u dat dit bij (onder)aannemers gecontroleerd moet worden en hoe wordt voorkomen dat vervuilde grond in het leefmilieu terecht komt?

Alle partijen zijn het eens dat vervuilde grond niet gebruikt mag worden maar zijn eerlijk genoeg om te onderkennen dat echt schone grond niet voorhanden is. Daarom meer de nadruk leggen op certificering, handhaving en controlerende taken zeggen onder andere CDA, Water Lokaal en ChristenUnie. "Toetsing op kwaliteit is onderdeel van projectmanagement", schrijft JA21.
PvdA benoemt de kosten van hoge kwaliteit grond: "Een strenge normering moet van toepassing zijn." AWP haalt aan dat in het verleden mogelijk wel vervuilde grond is gebruikt en zegt nu: "Het waterschap is naast de dijken ook verantwoordelijk voor de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit en heeft daarom een voorbeeldfunctie. Aannemers die voor het waterschap werken moeten hierop gecontroleerd worden door de toezichthouders van het waterschap." Handhaven, controleren en certificeren zijn de woorden die bij alle partijen wel voorbij komen. Water Natuurlijk: "Grondstromen moeten op verontreinigingen gecontroleerd worden zodat verontreinigingen niet verder ongecontroleerd verspreid worden."