Handhaving langs de Linge

regio • Het Waterschap Rivierenland is -deels ook de gemeenten- bevoegd gezag voor de handhaving voor de Linge, maar treedt volgens een natuurorganisatie nauwelijks op tegen natuurschade door recreatie, zwerfvuil, steigertjes, illegale bouwwerken en caravans, en (overkapte) fruitteelt in de uiterwaarden. Wat gaat u hiermee doen als u in het bestuur gekozen wordt?

JA21 herkent dit geval niet: "Het waterschap handhaaft." Ze nodigen de natuurorganisatie uit om te gaan varen over de Linge zodra hun fractie vertegenwoordigd is. De overige partijen zijn voor het handhaven en zien hun controlerende taak hierin. Ook de samenwerking met de gemeenten moet er zijn. Waar nodig moet er opnieuw geïnventariseerd worden waar dergelijke situaties zich voordoen. De Partij voor de Dieren wil dat het waterschap meer onafhankelijke toezichthouders, buiten gewoon opsporingsambtenaren en sanctiemedewerkers aanneemt: "Toezicht en handhaving is het sluitstuk van goed beleid." 

"Het verwijderen van caravans en illegale bouwwerken en de overkapte fruitteelt zijn een gemeentelijke aangelegenheid. Het waterschap moet er op toezien dat bouwwerken geen belemmering vormen voor de waterafvoer", reageert AWP. Partijen zijn het eens over gesprekken voeren, voorlichting uitbreiden en vooral in handhaven volgens de kerntaken. Waarbij onderscheid gemaakt moet worden tussen taken voor het waterschap en gemeenten.