Wat doen we met het waterpeil?

regio • Bij hoogwater wordt het waterpeil in de gaten gehouden en keuzes gemaakt tussen poldergebieden of stroomgebieden. Water voor de agrariërs of water in de rivieren leek de keuze afgelopen december. Vanuit welk oogpunt houdt uw partij het waterpeil in de gaten?

De partijen onderkennen het peilbeheer als kerntaak van het waterschap. Dat dit in gezamenlijkheid en eventueel met een dialoog bepaald moet worden. Deze tijd vraagt om een dynamisch beheer (PvD). Iedereen lijkt te zoeken naar een goede mix tussen stad, platteland en natuurbeheer. BBB spreekt zich uit voor een optimale oogst voor agrariërs: "Inlaten van water uit de grote rivieren moet mogelijk blijven." Terwijl AWP nadrukkelijk benoemd dat natuurgebieden beschermd moeten worden en water niet te snel weggepompt moet worden.
Een partij als BvNL benoemt specifiek dat er overleg moet zijn met gemeenten wanneer het op waterhuishouding aan komt bij nieuwbouw. Omdat het Rivierengebied heel uitgestrekt is komen ook gebiedsgerichte aanpakken ter sprake, iets waarover de VVD zich uitspreekt. Water Lokaal en AWP vragen nadrukkelijk om een hoger waterpeil, de overige partijen spreken van dynamiek. De PvdA kiest nadrukkelijk voor bodem en natuur en benoemt dat landbouw daar negatieve gevolgen van kan ondervinden maar in de toekomst van profiteert.