Dieren gevaar voor de dijken?

regio • Een onderzoek van het kenniscentrum voor de waterschappen (Stowa) wees uit dat allerlei kleine en grotere soorten dieren de dijken ondergraven. De suggestie van Stowa is om de dijk preventief te voorzien van een hardere kern om dit tegen te gaan. Op dit moment bestaat de aanpak uit het doden van dieren. Op welke manier gaat uw partij ervoor zorgen dat dieren geen gevaar vormen voor de dijken?

Geen enkele partij reageerde met de opmerking dat het het doden van de dieren de voorkeur geniet. Water Lokaal is zelfs tegen het doden van dieren. Iets waar de Partij van de Dieren zich vanzelfsprekend bij aansluit: "Het is niet nodig om dieren te doden in het kader van waterveiligheid." AWP, BBB, BvNL, CDA en JA21 noemen wel actief bestrijden waarbij het doden van dieren dus de uitkomst zou kunnen zijn.
Veel partijen spreken over preventieve maatregelen zoals ook in de vraag gesteld. Pas als die er echt niet meer zijn dan ziet een partij als de PvdA het doden nog als een middel. VVD wil benadrukken dat veiligheid voorop staat maar ook het doden geen voorkeur geniet. Water Lokaal vindt net als de VVD en de Partij voor de Dieren dat antigraafmaatregelen een oplossing kunnen zijn.
Het CDA wil wel waarschuwen dat er wat hun betreft oog moet zijn voor het beheersbaar houden van de kosten: "Het moet betaalbaar zijn om de lasten niet te laten stijgen." De BBB geeft aan dat er al veel geld is besteed aan de dijkversterking: "Als deze dieren dat weer te niet kunnen doen dan komen we uiteindelijk niet vooruit." "De suggestie van Stowa om de dijken preventief te voorzien van een hardere kern is goed in combinatie met het adequaat en tijdig repareren van door dieren aangebrachte schades aan dijken', schrijft Water Natuurlijk.