• Het sociaal plein in Tiel tijdens de opening.
• Het sociaal plein in Tiel tijdens de opening. Foto: Jan Bouwhuis

Motie in de raad om net als in Tiel een sociaal plein te starten haalt het niet

Algemeen

WEST BETUWE • De in deze krant geschetste droom van een stichting in Geldermalsen om net als in Tiel tot een zogenoemd sociaal plein te komen leidde vorige week tot een motie in de gemeenteraad. PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie vroegen in het stuk het college om een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden. 

Oranje Nassauschool

In de tekst van de motie gaven ze daarnaast een kleine voorzet door het gebouw van de Oranje Nassauschool in Geldermalsen, dat in de toekomst vrijkomt, hier eventueel als optie te benoemen. De motie was aanleiding voor een flink aantal vragen en discussie, niet over de inhoud maar vooral over de invulling. Fracties maakten zich direct zorgen over de kosten van een eventueel onderzoek, het feit dat een dergelijk sociaal plein in Geldermalsen zou komen, het zomaar beschikbaar stellen van een schoolgebouw dat op kostbare grond staat en zo ging het dinsdagavond nog even door. 

‘On tour’ niet mogelijk

De stichtingen die het betreft, zouden volgens enkele politici bij toerbeurt door de gemeente kunnen trekken. Dat is niet mogelijk wanneer je bekend bent met het werk van de organisaties die veel spullen hebben. “En we zijn juist met allerlei initiatieven vertegenwoordigd in diverse kernen. Alleen hebben we een thuisbasis nodig”, geeft Marijke van Integreren Doe Je Samen aan, een van de stichtingen die ook in de motie benoemd werd.

Motie langzaam uitgekleed

De wethouder, die gevraagd werd te reageren, hoefde weinig toe te voegen en kwam zelf met een aantal vragen. De motie werd langzaam uitgekleed en uiteindelijk ingetrokken. Wethouder De Geus kon naar huis met de toezegging hier en daar eens navraag te doen en een kijkje in Tiel te gaan nemen. “Deze raad is er niet aan toe om te dromen, of om ergens een visie over te hebben”, aldus een van de teleurgestelde indieners van de motie.