• Moment uit The Fabelmans, film van Spielberg te zien bij LingeFilm.
• Moment uit The Fabelmans, film van Spielberg te zien bij LingeFilm. Foto: Aangeleverd

Ontroerend drama en ‘ode aan de cinema’ van Spielberg bij LingeFilm

Algemeen

GELDERMALSEN •  Filmtheater LingeFilm vertoont deze week in het kader van de Boekenweek de bekroonde boekverfilming De Acht Bergen op vrijdag 17 maart (FILM+EXTRA: 20.30 uur) en woensdag 22 februari (20 uur), een ontroerend verhaal over vriendschap naar de bestseller van Paolo Cognetti, en het autobiografisch geïnspireerde The Fabelmans van Steven Spielberg (7 Oscarnominaties) op zaterdag 18 maart (20.30 uur) en zondag 19 maart (20 uur).

De Acht Bergen 

Deze film vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen de stadse Pietro en Bruno, een jongen uit de bergen van Noord-Italië. Het verhaal omspant enkele decennia, vanaf de kindertijd tot de twee dertigers zijn. In die periode zwerft Pietro de wereld over, terwijl Bruno trouw blijft aan het landschap van zijn jeugd. Ondanks hun totaal verschillende levens, blijft de vriendschap uit hun kinderjaren ogenschijnlijk onverwoestbaar. Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek, die prachtig in beeld wordt gebracht. De film is gebaseerd op de bestseller ‘Le Otto Montagne’, waarmee Paolo Cognetti enkele jaren gelden internationaal doorbrak en verfilmd door het Belgische regieduo Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. De Acht Bergen werd door de pers en publiek lovend ontvangen (‘voelt als meditatieve bergwandeling’, schreef NRC) en werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de Juryprijs. Voorafgaand aan de film is er i.s.m. de Bibliotheek Rivierenland een mooie boekenpresentatie. 

The Fabelmans 

In zijn meest persoonlijke film tot nu toe combineert de inmiddels 77-jarige regisseur Steven Spielberg op prachtige wijze het drama van een kind van gescheiden ouders met diens ontdekking van de cinema. The Fabelmans is het portret van de jongen Sammy Fabelman, die opgroeit in het Arizona van na de Tweede Wereldoorlog. Sammy ontdekt op jonge leeftijd zijn passie voor film, tot grote vreugde van zijn creatieve moeder Mitzi (een rol van de onder meer voor een Oscar genomineerde actrice Michelle Williams). Sammy’s vader (Paul Dano, bekend van The Batman en There Will Be Blood) daarentegen ziet het meer als een hobby. In de loop der jaren legt Sammy de avonturen van zijn familie vast op beeld en ontwikkelt hij zich als regisseur van amateurfilms met zijn zussen en vrienden in de hoofdrol. Op zijn 16e ontdekt Sammy een hartverscheurende waarheid over zijn moeder die de familiedynamiek voorgoed verandert. The Fabelmans is tegelijk een diep persoonlijk verhaal en een ode aan de cinema.

Te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag (FILM+EXTRA) en zaterdag 20.30 uur, zondag en woensdag 20.00 uur. Entree normaal € 9,00 / LingeFilm FanPas € 6,50. E-tickets via www.lingefilm.nl.