• De laadpalen voor vrachtverkeer in animatie vanuit de lucht.
• De laadpalen voor vrachtverkeer in animatie vanuit de lucht. Foto: Aangeleverd

Leden halen 850.000 euro op voor elektrisch laadplein in Geldermalsen

geldermalsen • De leden van burgerwindcoöperatie Betuwewind hebben samen meer dan genoeg geld bijeengebracht om het elektrische laadplein voor vrachtwagens en zwaar bouwmaterieel mogelijk te maken. 

Het benodigde bedrag van 850.000 euro is door meer dan 350 leden ruimschoots gehaald. Het elektrische laadplein WattHub Geldermalsen wordt dit voorjaar aangelegd op het terrein van de AVRI, onder de windmolens en tussen de zonnepanelen.

Met de ontwikkeling van het eerste openbare laadplein voor zware machines en vrachtwagens wordt een grote stap gezet om te bouwen met behulp van duurzame energie en zonder stikstofuitstoot. Door de handen ineen te slaan en samen te investeren in dit laadplein dragen de leden van Betuwewind bij aan groene, lokale bouwprojecten te beginnen met de dijkverzwaring tussen Waardenburg en Tiel.   Om de ambitie mogelijk te maken deze dijkverzwaring volledig emissieloos uit te voeren, hebben aannemersconsortium Mekante Diek en Betuwewind de samenwerking gezocht.

Gerlach Velthoven, directeur bij Betuwewind: “Wij zijn enorm trots dat we samen met onze partners dit laadplein kunnen verwezenlijken. Betuwewind wil als coöperatie haar stroom het liefste lokaal aanwenden, en wat is er mooier dan stikstofvrij bouwen lokaal mogelijk te maken?"

"Een unieke prestatie en innovatie die de gehele regio ten gunste komt. Niet alleen het project van de dijkverzwaring zelf, maar de gehele regio kan van dit initiatief profiteren. Het laadplein heeft namelijk meer capaciteit dan het project vraagt. Deze extra capaciteit kan worden ingezet voor bedrijven met soortgelijke oplaadbehoefte uit en voor deze regio."

Winst besteed aan projecten

Een deel van de winst van Betuwewind wordt besteed aan duurzame, lokale projecten. Zo is dit jaar voor 600.000 euro bijgedragen aan twaalf initiatieven die helpen om de transitie in de omgeving te versnellen. Zo werd geld beschikbaar gesteld voor het optimaal beheer van  boerenlandvogels en meer biodiversiteit tot en met bouwen met biobased materialen of een alternatief warmtesysteem in woonwijken.

Leden van Betuwewind worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen van dit laadplein en andere duurzame en groene projecten. Lid worden van Betuwewind kan vanaf 50 euro.
Meer info op www.betuwewind.nl. Meer informatie over het laadplein WattHub vind je op www.watthub.nl