Afbeelding
Foto: stock123RF.com

Bespiegelingen van Henk Fonteijn leiden tot Job Cantate op zondag 12 maart in Tricht

Algemeen

TRICHT • Onder de titel ‘Ik neem het niet!’ schreef dominee Henk Fonteijn een bundeltje korte bespiegelingen bij het boek Job. Het was zijn bedoeling dat anderen ermee aan de haal zouden gaan en dat is precies wat er gebeurde.

Fonteijn schreef het boekje omdat hij altijd gefascineerd is geweest door Job. “Job leert mij dat ik soms mijn mond moet houden. In het verhaal gaat het over de eeuwige vraag over aardse gebeurtenissen die ons voor raadsels stellen. Ik herken die worsteling, zelf en ik zie het om mij heen.” 

Op muziek gezet

Het klinkt allemaal zwaar en misschien daarom zijn de bespiegelingen van Fonteijn nu gebruikt in een muziekstuk. “Mijn boekje loopt uit op een berijmde weergave van de hoofdlijnen van het verhaal. Deze berijming is door de Groningse musicus/componist Cas Straatman op muziek gezet en bewerkt voor een cantate- uitvoering. Moderne en klassieke muzikale motieven wisselen elkaar af. Job is boeiende literatuur maar dus blijkbaar ook prachtig voor muziek.” 

Van Groningen naar Tricht

Vanuit Groningen komen de muzikanten straks naar de kerk van Tricht voor een uitvoering die eerder al in het Noorden van het land is gehouden. “Ik heb het op YouTube gezien en geluisterd, het wordt voor mij ook nog een verrassing”, zegt Fonteijn. De dominee is graag toehoorder. “Geen valse bescheidenheid maar ik zit straks rustig achterin de kerk. Het is juist fijn dat ik blijkbaar iets kan schrijven waar anderen weer aan verder kunnen werken.”

Zondag 12 maart

De cantate wordt op zondagmiddag 12 maart om 13.15 uur uitgevoerd in de Sint Pieter in Tricht. Medewerking van Tiemo Meijling, Cas Straatman, en Tjitske Kwakkel- Homma. Uit Groningen komt de cantorij van de Immanuëlkerk naar Tricht, en van eigen bodem werkt zanggroep Tricht mee. De toegang is gratis. Voor alle bezoekers is er een programmaboekje. Aan het einde gaat de hoed rond voor een bijdrage in de onkosten.