• De witte villa, het voormalig gemeentehuis van Lingewaal in Asperen.
• De witte villa, het voormalig gemeentehuis van Lingewaal in Asperen. Foto: Aangeleverd.

Bewoners maken zich zorgen om verkeer en parkeren bij oude raadhuis Asperen

Algemeen

ASPEREN • Buurtbewoners van het voormalige gemeentehuis in Asperen vrezen onveilige verkeerssituaties wanneer de aanbouw naast ‘de witte villa’ verbouwd gaat worden. Tijdens een bijeenkomst maakten zij hun ongenoegen al kenbaar en nu hebben ze ook een zienswijze ingediend tegen het ontwerp bestemmingsplan.

Het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Lingewaal stond ruim vijf maanden te koop maar is nu verkocht. De nieuwe eigenaar wil het aangebouwde pand graag verbouwen en er 28 appartementen in maken.

Drukte rondom verbouwingsplannen

Het witte karakteristieke pand ernaast blijft onaangetast, stukken grond ernaast blijven van de gemeente. De plannen leken allemaal aan te sluiten op de wensen van de inwoners van Asperen. Het behoud van de villa, de speeltuin en de muziektent. Omwonenden schrokken niet zozeer van de verbouwingsplannen maar vrezen wel de invloed van bouwverkeer en de voorgenomen parkeerplaatsen in hun buurt. Voor dat laatste is ruimte gemaakt in de wijk, buurtbewoners stellen voor om op het terrein van het voormalig raadhuis deze parkeerplekken te realiseren. ‘De wijk heeft geen capaciteit om overloop op te vangen’, schrijven de buurtbewoners. 

‘Gemeente kan ingrijpen’

Volgens de inwoners van de naastgelegen wijk kan de gemeente ingrijpen door het aantal geplande appartementen te verminderen of het gebouw een andere bestemming te geven, zoals bijvoorbeeld zorg. De wijk met de smalle Vrouwe van Elburgstraat vreest dat in de genoemde straat straks veel meer verkeersstromen plaatsvinden. Met eerst het bouwverkeer en daarna het verkeer dat richting de nieuw te bouwen appartementen moet. Volgens omwonenden kan dit worden aangepakt met het instellen van een eenrichtingsweg en snelheidsbeperkende maatregelen. Omwonenden geven aan nog met een aanvullende zienswijze te komen.