Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Lourens van Bruchem (SGP) verkiesbaar voor de provincie: ‘We nemen bepaalde onderwerpen te snel voor lief’

Algemeen

WEST BETUWE • Lourens van Bruchem staat namens de SGP op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.Van Bruchem is zeventien jaar actief als raadslid en loopt daarnaast al enige tijd mee met de fractie in de Provinciale Staten. Er bestaat een grote kans dat hij verkozen gaat worden. 

Hij was verrast dat hij zo hoog op de lijst kwam en ook gemotiveerd om er nu daadwerkelijk voor te gaan. “De eerste onderwerpen die ik besprak in de Statenvergadering hadden direct een link met de gemeente.” 

Wel of geen raadslid

Voor Van Bruchem geen verrassing maar of mensen wel goed op de hoogte zijn van de thema’s die in Arnhem voorbij komen, vraagt hij zich af. De belangrijkste vraag die opkomt, is natuurlijk of we hem straks verliezen als raadslid? Volgens de SGP’er niet. “Ik heb het wel bespreekbaar gemaakt. Ik haal veel voldoening uit mijn politieke werk maar ik heb er ook gewoon een intensieve baan naast. De bedoeling is dat ik wat minder ga werken om een volledige dag aan de politiek te wijden.”

Christelijke achtergrond

“Ik ben politiek actief met een Christelijke achtergrond, dat zal niemand ontgaan.” Tegelijk is het voor de SGP’er ook duidelijk dat de grote thema’s van deze tijd die Christelijke waarden en normen goed kunnen gebruiken. “De aarde is eindig, een feit, maar we moeten staan voor een gezonde leefomgeving en tegelijkertijd zitten we met een instabiel energienetwerk. Daaruit blijkt dat de duurzame oplossingen waar we nu mee komen onvoldoende zijn. Wind en zon zijn niet hét antwoord op alles. We moeten creatief zijn zonder elkaar te verliezen. Onze voedselproducenten, de boeren, moeten we veel meer waarderen. Zij snappen ook wel dat er uitdagingen liggen. Laten we de grote problemen gezamenlijk aanpakken, niet mensen uit elkaar drijven.”

Meegroeien met de onderwerpen

Nu staat het raadslid in een zaaltje in Uddel de grotere thema’s van de provincie uit te leggen. “Wegonderhoud, economisch klimaat en onderhoud van monumentale panden. Onderwerpen die heel dichtbij de mensen komen.” Van Bruchem legt uit dat het de provincie is die gaat over de ruimtelijke ordening, milieuvergunningen en toezicht op de gemeenten. “Hele belangrijke onderwerpen maar we nemen ze te snel voor lief.” Het is duidelijk dat de SGP’er in de raad als politicus meegroeit met de onderwerpen die hij nu uitdraagt. De stap naar de provincie is dus best een logische stap voor de ervaren Van Bruchem. “Ik wil er graag voor gaan, als de kiezers mij geschikt vinden zal de stap worden gemaakt. En zoals gezegd zullen we zien of dat dit dan uiteindelijk te combineren is met de gemeenteraad. In Arnhem zitten maar weinig Statenleden uit onze regio, ik kan daar een krachtig signaal afgeven en onderwerpen op de agenda zetten.”