© Het bestuur van de Oranjevereniging Beesd is er klaar voor.
© Het bestuur van de Oranjevereniging Beesd is er klaar voor. Foto: Aangeleverd

Vernieuwingsdrang bij Oranjevereniging Beesd: ‘Maar we houden ook vast aan tradities’

Algemeen

BEESD • De voorzittershamer is overgedragen maar aan de vernieuwingsdrang bij de Oranjevereniging in Beesd komt voorlopig geen einde. Patrick de Wit heeft het voorzitterschap overgenomen van Patrick Koenhein. 

Voor Koenhein werd het tijd om een stapje terug te doen. Het betekent niet dat hij helemaal niets meer doet, maar het zal wat praktischer van aard worden. Patrick de Wit raakte betrokken tijdens corona. “Ik heb tweeënhalf jaar vergaderd zonder feest”, zegt hij lachend. In 2022 was er weer een echt groot feest op het Marktplein in Beesd met enkele vaste ingrediënten en al wat verrassingen in het programma. 

Volle feestweek 

Met een volle feestweek heeft Beesd een belangrijke rol voor het eigen dorp maar ook voor de omliggende dorpen. “De aftrap is op Koningsdag, dat is echt voor ons als dorp en vol traditie. De dagen erna willen we zeker wel de rol pakken om er ook te zijn voor omliggende dorpen. We zijn niet naar binnen gekeerd wat dat betreft.” De organisatie is jarenlang een groep enthousiaste vrijwilligers, aangevuld met nieuwe aanwas en dus ook nieuwe ideeën.

Voor iedereen wat 

“We willen vooruit lopen’, zegt de organisatie. Dat blijkt ook uit de eerste contouren van het programma. De Urban Run komt terug, een hardloopevenement door het dorp waarbij lopers dwars door de kroeg of door andere kenmerkende Beesdse plekken. Er wordt een Masked Singer Beesd editie gehouden waarbij gemaskerde Beesdenaren een liedje ten gehore brengen en het publiek mag raden wie er achter het masker zit. Het Bierfeest maakt plaats voor Het Grote Foute Campingfeest, volgens de organisatie een echte publiekstrekker. Veel activiteiten zullen er zijn voor kinderen zoals lasergamen in de feesttent. Maar ook voor de ouderen zal er een Borrelpraatmiddag zijn. Ook de kerkdienst wordt tijdens de feestweek in de tent gehouden, zoals de traditie voorschrijft.

‘Iedereen betrekken bij de Oranjevereniging’

“We hebben nu weer een hele rits onderdelen bedacht en hebben veel ideeën uit het dorp gehaald. Dat willen we ook met de kinderen doen. Ik ga straks langs de scholen met een filmpje over de Oranjevereniging. Ze maken op die manier kennis met wat er achter de organisatie schuilgaat. Zo hopen we ideeën op te halen maar ook toekomstige vrijwilligers te werven.” De vereniging koestert de donateurs en sponsors, de bedrijven uit Beesd en omstreken die ervoor zorgen dat ieder jaar weer een hele week in het teken van feest kan staan. “Deze week moet gewoon leuk zijn, laagdrempelig en breed gedragen door het dorp waarbij we zoveel mogelijk dorpsgenoten betrekken.”