• Govert van Bezooijen, Peter Dirksen (Rehobothschool) en Ronald van der Vlies (Lingeborgh).
• Govert van Bezooijen, Peter Dirksen (Rehobothschool) en Ronald van der Vlies (Lingeborgh). Foto: Aangeleverd

'Visie voor samenwerking onderwijs'

west betuwe • Eind december stelde de gemeenteraad de Onderwijsvisie unaniem vast. De onderwijsinstellingen in West Betuwe ontwikkelden deze visie samen met de gemeente. 

Wethouder Onderwijs Govert van Bezooijen legt uit. "Met alle besturen van het primair en voortgezet onderwijs legden we de ontwikkelingen en de ambitie van het onderwijs vast in de Onderwijsvisie. Deze visie is belangrijk om de onderwijsinstellingen en doorlopende leerlijnen met elkaar te verbinden. En het is breder dan alleen scholing. Het gaat ook om begeleiding en ondersteuning als het leven anders loopt dan gepland. Zo ontwikkelen we gezamenlijk een optimaal leerklimaat waar leerlingen hun talenten ontdekken, ontwikkelen en gebruiken.”
Directeur van de Lingeborgh, Ronald van der Vlies is enthousiast: "Deze visie helpt bij een krachtige samenwerking aan onderwijs. We merkten dat er veel gemeenschappelijke thema's zijn. Met elkaar kijken we naar de overeenkomsten, maar ook naar de verschillen. En juist daarover voeren we het goede gesprek. Zo leren we van elkaar en bouwen we aan een goed onderwijsklimaat.” De wereld verandert snel. Daarom beoordelen de schoolbesturen samen met de gemeente ieder jaar de Onderwijsvisie opnieuw. Directeur van de Rehobothschool Peter Dirksen vindt het heel goed dat alle onderwijsinstellingen meedoen aan de verdere ontwikkeling van de Onderwijsvisie. "Zo maak je met elkaar een beeld over de totale ontwikkeling van kinderen die past bij de huidige tijd. Het gaat over de volle breedte: het onderwijs, huisvesting, begeleiding en ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de weerbaarheid en veerkracht van kinderen. Dat is geen lesmethode, maar wel een ontzettend belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren. Hiervoor werken we onder andere samen met het school maatschappelijk werk.”
Een van de veranderingen die snel intrad, is het onderwijs aan ontheemde kinderen uit Oekraïne. Van der Vlies van de Lingeborgh: "Binnenkort komen er Oekraïense kinderen vanuit de taalklas naar onze school. We hebben al zeventien aanmeldingen. Maar, we hebben geen ervaring om deze kinderen verder te begeleiden. Wij zeggen altijd dat we doen wat we beloven, maar kunnen we het waarmaken? We weten vooraf niet wat we voor deze taalklas precies moeten leveren.”
Op dit moment werken de scholen en de gemeente aan de uitvoeringsagenda. Samen bepalen ze welke onderwerpen uit de Onderwijsvisie in 2023 prioriteit krijgen. Op 4 april presenteert de gemeente de uitvoeringsagenda.