• Carolina Blokland-den Hertog, predikant in Geldermalsen schreef de Rebusbijbel.
• Carolina Blokland-den Hertog, predikant in Geldermalsen schreef de Rebusbijbel. Foto: J.Wijngaard

‘Als je dit leest snap je de Bijbel beter'

Geldermalsen • Carolina Blokland - den Hertog is predikant van de Centrumkerk in Geldermalsen. In coronatijd zocht ze een manier om haar drie kinderen op een speelse wijze de Bijbel beter te laten leren kennen. Nu drie jaar later ligt er een boek in de winkels. “Dit was echt heel leuk om te maken”, blikt ze terug.

De Bijbel is een verzameling van 66 boeken, die op het eerste oog soms weinig met elkaar te maken hebben. Op verrassende wijze laat Carolina Blokland in deze Rebusbijbel zien hoe al die boeken met elkaar een samenhangend verhaal vertellen. In dit boek kunnen kinderen dat verhaal lezen. Ook kunnen ze rebussen maken van belangrijke bijbelzinnen, luisteren naar bijpassende liedjes en de 66 boeken in een Bijbel-boekenkast inkleuren. Geschikt voor kinderen van 8-11 jaar.
"Toen we allemaal thuis kwamen te zitten, ook als gezin, wilde ik mijn kinderen een dagelijks ritme bieden, waarbij ik meer werk wilde maken van de gezamenlijke bijbelmomenten. Alleen de kinderbijbel lezen was voor mij niet genoeg. Ik wilde hen op een speelse manier bijbelteksten aanleren. Ik maakte rebussen bij belangrijke bijbelzinnen en zocht bijpassende liedjes uit. De kinderen vonden het erg leuk. Ik ben de rebussen met liedjes vanaf september 2020 ook wekelijks gaan aanbieden aan de kinderen in de gemeente. Gaandeweg dacht ik: "Dit is eigenlijk te leuk om ook niet breder aan te bieden. Zo ontstond en groeide het idee om een boek te gaan schrijven. Dat is de Rebusbijbel geworden.”
De predikant van Geldermalsen was niet zomaar klaar, na het idee en de proeftuin met haar kinderen moest er hard gewerkt worden om tot een volwaardig boek te komen. "De Bijbel is een tumultueus en weerbarstig liefdesverhaal, dat is de kernboodschap. Dat verhaal heb ik zonder dingen weg te laten opnieuw doorgrond. De moeilijke stukken zijn niet makkelijker geworden maar in de juiste context geplaatst.” Het boek leest uiteindelijk ritmisch, niet in de traditionele volgorde maar juist in wat past bij kinderen maar zeker ook volwassenen. "Als lezer moet het steeds duidelijker worden waarom Jezus zo belangrijk is. Het belangrijkste aspect in het verhaal van de Bijbel is dat er gezegd wordt ‘Ik zal er zijn', het is de naam waarmee God zich bekend heeft gemaakt. Wat dat betekent ontdek je wanneer je de Bijbel leest”, legt Blokland-den Hertog uit. "Het is erg leuk om te merken hoe enthousiast kinderen over het boek zijn.” De predikant hoopt met dit boek de Bijbel dichtbij te brengen. Het boek ‘Rebusbijbel' is voor 15,99 euro te koop bij de Bruna in Geldermalsen en via de bekende webshops.