• Juf Marjo (midden) na afloop van de apenkooi, de afsluiter voor de vakantie.
• Juf Marjo (midden) na afloop van de apenkooi, de afsluiter voor de vakantie. Foto: Aangeleverd

Vijftig jaar gymles in Deil

deil • In de halve eeuw die volgde zouden maar weinig kinderen niet met ‘juf Marjo' te maken krijgen. Het was de vrijheid en de ruimte die ze voelde in Deil waardoor ze de kansen greep die voorbij kwamen. 

“Ik heb gewoon veel geluk gehad. Een vader die mij toestemming gaf om naar de avondschool te gaan waardoor ik mij papieren kon halen om les te geven.” En dus het feit dat tegelijk met de komst van Marjo naar Deil er opeens een nieuw dorpshuis stond en de gymvereniging hard op zoek was naar een leraar. Op dat vlak is waar Marjo de vrijheid van het dorp voelde: “Niemand vond het hier vreemd dat een getrouwde vrouw aan het werk ging.” Ze werd naast de vaste gymleraar ook juf op de peuterspeelzaal,

In de vijftig jaar die ze er inmiddels op heeft zitten zijn er bijna drie generaties van sommige Deilse families voorbij gekomen. In een oud schriftje laat ze de namen zien. “Hier in de Bulkstraat kende ik de meeste Deilenaren snel genoeg. Op die manier werd ik ook voor de gym gevraagd. De riolering werd aangelegd en een familielid van een van de bestuursleden van S.S.S. (Sport Staalt Spieren) kwam erachter dat ik de papieren had om gymlessen te geven en ervaring had in Haarlem en Warmond.” Marjo zat zelf op de ‘spinazieacademie’ vanwege dyslexie en had een vergroeide rug omdat ze als klein kind ziek was geweest en lang op bed had gelegen. “Ondanks de cursussen kon ik er zelf maar weinig van hoor, ik deed maar wat. Ik had mezelf krap een zesje gegeven”, lacht ze.

Op het toppunt had de gymvereniging 140 leden. Het was hard werken, van kwart voor vier tot kwart voor tien in de avond non-stop door met lesgeven. Na een tijdje kwam Marjo met het idee om maar ‘vrij spelen' in te voeren tussen de lessen, een goede truc om zelf even op adem te komen. Toch staat ook vrijheid en juist het spel voorop bij de gymjuf en dat lijkt een gouden formule voor de afgelopen vijftig jaar. In De Gelderlander werd judoka Martijn van de Ven geïnterviewd die de gym ter sprake bracht, een goed bewaard geheim in Deil, de lessen van ‘juf Marjo'. Drie leden bleven de afgelopen jaren hangen rondom de vereniging en lijken de toekomst van gymvereniging Marjo veilig te hebben gesteld. Anne Beverloo, Marjolein Werner en Thijs de Geus zijn tegenwoordig de juffen en meester terwijl juf Marjo goedkeurend toekijkt. "Moeilijk hoor om vanaf een afstand mijn mond te houden. Het houdt een keer op, zo eerlijk moet ik zijn en zonder deze drie toppers was het allang voorbij geweest.”