• Het bestuur van Festivate heet belangstellenden welkom.
• Het bestuur van Festivate heet belangstellenden welkom. Foto: Cees Hoogteyling

Festivate gaat weer duizenden bezoekers naar West Betuwe trekken


Deil • Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april wordt het grootste muziekfeest van West Betuwe gehouden. Ook dit jaar zal Festivate weer duizenden bezoekers trekken. De kaartverkoop is in volle gang en van de beschikbare kaarten is negentig procent verkocht. Er zijn kaarten te koop voor één avond of een combi kaart voor beide avonden. De meeste bezoekers kiezen voor deze laatste mogelijkheid. De groei en de kracht van dit mooie evenement is dat het wordt georganiseerd door een hechte vriendengroep.

Het is allemaal tien jaar geleden begonnen. Een groep voetbalvrienden kwam in een Rumptse fruitschuur op zaterdagavond bij elkaar om plaatjes te draaien. Na het drinken van een pilsje kwamen de ideeën om een jaarlijks groter feest te organiseren. De ideeën werden werkelijkheid. In 2013 werd het eerste feest georganiseerd. Vanaf het eerste uur werd het idee omarmd door een aantal sponsoren. Door makelaardij van Kessel mocht de organisatie de eerste jaren gebruik maken van leegstaande en in verkoop staande bedrijfspanden. Voor de lokale jeugd was het een prachtig feest. Voor de organisatie van Festivate was de locatie de onzekere factor. Duidelijk was wel dat het feest levensvatbaar was, gezien de steeds groeiende belangstelling. Besloten werd Festivate te gaan organiseren in tenten. Nu is er volop ruimte voor optredens van o.a. bekende DJS, Kolonel Bronk, Paul Elstak, Michel van Wijk, Raymond Hermans, East & Young, Sebastiaan Bronk en vele anderen.

Groei geen doel op zich

De organisatie van Festivate viert dit jaar het tweede lustrum. Iets wat toch wel uniek genoemd mag worden, in een tijd waar het ene na het andere evenement, om diverse redenen, wordt beëindigd.

Voorzitter Angelo over dit muziekfeest in West Betuwe: “We hebben een bestuur van vijftien mensen, allemaal van het eerste uur. Als we nu zo terugkijken naar het verleden, noemen we dit toch wel uniek. Tien jaar is geen kleinigheid. We zijn allemaal met hetzelfde doel begonnen. Ik denk wel eens we hadden geen betere injectie kunnen krijgen. We zijn begonnen om vrienden uit te nodigen voor een feestje in Geldermalsen en dat is nu uitgegroeid tot de gehele gemeente West Betuwe, eigenlijk heel Rivierenland. Groeien was geen doel op zich. We wilden met vrienden feesten, uit ons bol gaan. Dat is de succesformule. Het is een feest van ‘ons kent ons’. In het bestuur heeft ieder zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Als we er niet uitkomen helpen we elkaar. In die tien jaar zijn we getrouwd en of verhuisd. Toch zijn we als groep bij elkaar gebleven en hebben we er nog veel plezier in. Ondanks het vele werk, de verantwoording en regelgeving met de daarbij gestelde eisen, die ook zijn gegroeid. We mogen ons gelukkig prijzen met de wel honderdvijftig vrijwilligers die meehelpen. De leeftijd daarvan is variabel, net als de bezoekers. Het zijn, mannen en vrouwen van achttien tot bijna negentig.”

Veiligheid en verduurzamen

Vicevoorzitter Job Bertels is verantwoordelijk voor de veiligheid. Hij heeft in samenwerking met Van Doorn-buitenruimte en de veiligheidsregio een totaal verkeersplan gemaakt. Auto’s worden geparkeerd bij het station. Veel bezoekers komen ook met de trein of op de fiets. De bezoekers komen dan door de verlichte boomgaard op het terrein. Vanaf het begin is het evenement in festivalsfeer. Het evenement is door allerlei veranderingen CO2-neutraal. Er worden geen plastic munten meer gebruik. Zo heeft StaticAir apparatuur staan die de lucht zuivert van fijnstof.

Gezelligheid voor jong en oud

Festivate heeft de vrijdagmiddag borrel, waar het steeds groeiende aantal sponsoren naast de borrel een kijkje komen nemen. Naast het Café Hutje en Mutje, zijn er op een groot aantal grote en kleine podia bekende groepen en DJ's. Het wordt weer een feest met een groot thuis gevoel. Een plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Een feest van meezingen en dansen.

Alle info: www.festivate.nl

Cees Hoogteyling