• Miranda en Wilma van Hulp aan dieren in nood.
• Miranda en Wilma van Hulp aan dieren in nood. Foto: Aangeleverd

Voedselbank voor dieren

asperen • “De tijd dat we ’s nachts achter weggelopen dieren over de snelweg liepen ligt inmiddels wel achter ons." Het liefste zou ze nog dag en nacht op pad zijn om dieren te helpen, maar haar gezondheid laat het niet toe. 

Samen met Wilma heeft ze roerige tijden meegemaakt waarbij ze honden ophaalden die verwaarloosd waren en in bizarre situaties terecht kwamen. Voor Miranda begon het met de opvang van honden in haar eigen huis, uiteindelijk werden het er elf. Dochter Larissa roept vanaf de bank dat haar moeder eindelijk een beetje verstandig wordt. Met de komst van de stichting komt er langzaam meer structuur in de dierenliefde van Miranda en Wilma. “We willen alle dieren helpen maar beseffen ook steeds meer dat het een lastige opgave is." Met het maken van spulletjes, zoals hondenmanden en andere huisdierenattributen halen ze geld op voor de stichting. De stichting helpt mensen die tegen hoge rekeningen oplopen bij de dierenarts. In sommige gevallen zelfs zo erg dat er bijvoorbeeld geen geld is om een huisdier te euthanaseren. “Wij kunnen als tussenpersoon fungeren, we geven de mensen geen geld maar kunnen de rekening bij de dierenarts in bepaalde gevallen betalen.” 

Een probleem dat steeds vaker opduikt is dat eigenaren van dieren in de knel komen met het aanschaffen van voer. "Helemaal als je hond of kat een allergie heeft kan het voer verschrikkelijk duur zijn.” Miranda is streng voor de mensen: "Het is echt niet dat iedereen zomaar alles krijgt, we geven ze ook wel advies. Het houden van een dier is ook een verantwoordelijkheid. Maar we gaan niet zoals de schuldhulpverlening tegen mensen zeggen dat ze een dier even weg moeten doen. Donateurs brengen dierenvoer dat over de datum is, een half aangebroken zak voer of het overgebleven voedsel van een overleden dier. Ook heeft de stichting samenwerkingsverbanden met Dierenlot en Animal Match uit Vianen. Helemaal gelukkig werd ik toen ik van de firma Verwoerd een loodsje hier op het industrieterrein kreeg aangeboden”, vertelt Miranda.
"We willen eigenlijk liever geen geld maar vooral een voorraad dierenvoeding”, legt Wilma uit. Via Facebook kunnen mensen die het nodig hebben vervolgens lid worden van een groepsapp waarin het voedsel voor de dieren verdeeld wordt. Soms wanneer er te weinig is gaat het voer in emmers en kunnen de mensen het op komen halen. Ze zijn tevreden op hoe de stichting steeds meer structuur krijgt en dus ook de hulp die ze kunnen bieden. "Nu nog wat meer donateurs, dan kunnen we nog meer dieren helpen.”