• Plaatje uit de enquête waarop inwoners kunnen reageren.
• Plaatje uit de enquête waarop inwoners kunnen reageren. Foto: Aangeleverd

Deil als eerste aan de slag met kansenkaart

Algemeen

DEIL • Veel inwoners van Deil waren op de informatieavond van de gemeente afgekomen. Een volle zaal in het Duifhuis waar geluisterd kon worden naar de plannen om tot een zogenoemde kansenkaart te komen. Met een kansenkaart wil de gemeente door middel van een dialoog de meeste geschikte plek vinden voor woningbouw in het dorp. 

Een aantal mensen was naar de avond toegekomen in de veronderstelling dat het daadwerkelijk om woningbouw zou gaan. Dat is ook wel de uiteindelijke bedoeling van de kansenkaart maar het is meer nog een proces ernaartoe. Dat bleek ook uit de uitgebreide presentatie van projectbureau Nieuw Blauw uit Zaltbommel. 

Dorp onder de loep

In enkele afbeeldingen en animaties werd Deil onder de loep genomen. Er werd gekeken naar historische plekken en de ontwikkelingen die het dorp heeft doorgemaakt. Makkelijk inzichtelijk gemaakt door middel van een flitsende presentatie. Voorzitter van de Dorpsraad, Flip Krajenbrink, was blij met de enorme opkomst. “Onze boodschap is en blijft hetzelfde: in Deil moet gebouwd worden, maakt niet uit waar. En het is heel belangrijk dat nu de gemeente tempo blijft maken.”

Het doel van de gemeente West Betuwe is wel om met de uiteindelijke kansenkaart te laten zien waar mogelijkheden zijn voor het realiseren van bebouwing in en buiten het dorp. Wethouder Jacoline Hartman was aanwezig om dat te benadrukken. Maar meer nog om duidelijk te maken dat het aan de inwoners van Deil is om hieraan een positieve bijdrage te leveren. Na de presentatie kwam een (online) enquête beschikbaar, die tot 28 februari ingevuld kon worden. 

Wanneer concrete plannen?

Op de avond zelf doken wel vragen op. Zoals wanneer er nu eindelijk concrete plannen zijn? Wordt er straks in mijn achtertuin gebouwd? Wat gebeurt er met bestaande plannen? Wethouder Hartman gaf aan snel te willen werken en het liefste vóór de zomer met een kansenkaart in haar handen te staan. Een logisch vervolg aan de kansenkaart is het daadwerkelijk ontwikkelen of in ieder geval mogelijkheden bieden aan woningbouwplannen, een bestaand plan kan daar deel van uitmaken. Deze plannen zullen dan alsnog volgens de geldende procedures worden afgehandeld. 

Uitwerking van omgevingsvisie

Binnen de gemeente is ook een omgevingsvisie in uitvoering. De kansenkaart is een uitwerking van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie geldt voor de hele gemeente en geeft een globaal beeld van de plannen voor de toekomst voor de leefomgeving. Maar de omgevingsvisie geeft niet aan waar en in welk dorp de gemeente woningen kan bouwen. En of dit past bij de omgeving. De kansenkaart is dus een door de inwoners zelf ontwikkeld deel van deze omgevingsvisie. De gemeente verwacht zo ook het meeste draagvlak te creëren en dat de woningbouw op de beste manier wordt ingepast in het dorp. 

‘Vragen veel van ons’

Tijdens de bijeenkomst werd door de aanwezigen ook nog teruggeblikt op alle plannen die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen: een dorpsplan, een bidbook en een kernagenda. “De gemeente vraagt inderdaad veel van ons, het is nu ook echt tijd dat we actie en aanpak vanuit de gemeente gaan zien. Het gevoel dat heerst deel ik, maar we kunnen door mee te werken en mee te denken nog steeds zaken gedaan krijgen voel ik”, aldus Flip Krajenbrink. Een klankbordgroep moet straks met de gemeente in gesprek over de uitslag van de enquête en het verdere proces.