• Wethouder Jacoline Hartman.
• Wethouder Jacoline Hartman. Foto: Etienne Hessels

Wethouder Jacoline Hartman trots dat ze werd teruggevraagd

Algemeen

WEST BETUWE • Ze is trots dat ze werd teruggevraagd en voor Dorpsbelangen aan de slag is gegaan met de voor haar belangrijke dossiers. Waar haar collega wethouders een achtergrond hebben in West Betuwe is Hartman een wethouder ‘van buiten’. 

“Misschien juist omdat ik hier niet vandaan kom is het belangrijk om op zoveel mogelijk plekken te komen kijken. Dat doe ik trouwens ook bij de voorbereiding van bestemmingsplannen.” Daarbij hoort volgens de wethouder goede communicatie: iets waar vaak commentaar op is, maar wat Hartman als een positief speerpunt ziet. “We hebben verkiezingsbeloften gedaan en gaan er samen voor om dit mogelijk te maken”. Met onderwerpen als woningbouw en openbare ruimte in haar portefeuille heeft Jacoline genoeg te communiceren en daarbij moet zij soms ook wel op eieren lopen. 

Openbare ruimte 

De openbare ruimte is de naaste leefomgeving van inwoners waar zij dagelijks gebruik van maken. “In 2023 zijn twee nieuwe en belangrijke plannen in voorbereiding: het beleidsplan bomen en het beleidsplan openbare verlichting. Een aantal weken geleden hebben raadsleden en inwoners een excursie gemaakt om de verschillende verlichtingsvormen te zien en wat daar mogelijk is. Hartman: “We zijn aan het kijken of we een tweede excursie speciaal voor de inwoners kunnen organiseren. “Onze inwoners denken mee en worden ook aangemoedigd dat te doen maar het knopen doorhakken en belangen afwegen in de ruimtelijke ordening ligt uiteindelijk bij de gemeente. Ik wil dingen mogelijk maken maar dan wel met alle belangen meegewogen.” De wethouder geeft aan dat er grote vorderingen gemaakt worden maar het geduld soms op de proef wordt gesteld: “Als het gaat om woningbouw, dan hebben we aan het einde van deze bestuursperiode (flex)woningen gebouwd, zijn we aan het bouwen en als dat niet kan, dan zijn we plannen aan het maken.” 

Cultuurverandering 

Het is voor haar heel mooi om te zien en mee te mogen werken aan de cultuurverandering die de gemeente nu doormaakt. “Wat we in West Betuwe doen is uniek. Door het kerngericht werken stimuleren we dorpen en stadjes zelf om via de kernagenda’s en de in ontwikkeling zijnde kansenkaarten met plannen te komen, dus vanuit de inwoners waarbij de gemeente faciliteert en meedenkt.”

“Op met name de vrijdagen en zaterdagen trek ik door West Betuwe en ga ik op bezoek bij inwoners en organisaties. Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat mensen bezighoudt en geniet van de gesprekken die ik onderweg heb en alles wat ik met hen meebeleef. Natuurlijk kunnen mensen die mijn nummer hebben mij bellen. Alleen hebben we de organisatie zo ingericht dat dit niet hoeft als er een stoeptegel losligt: daarvoor hebben wij een speciale meldlijn.” Daarnaast herkent ze dat de inwoners van West Betuwe haar anders benaderen omdat ze hier niet vandaan komt. “En als ik iets niet weet dan vraag ik ernaar. Dat verrast mensen, die interesse. Bij een volgende ontmoeting weet ik vaak goed wie ik voor mij heb.”

‘Ik wil dingen mogelijk maken’

De wethouder leeft met de wetenschap dat niet alles altijd lukt. “Ik ben niet voor niets deze uitdaging aangegaan, ik wil dingen mogelijk maken. Er kunnen goede redenen zijn waarom iets soms niet lukt, dat moet dan altijd duidelijk worden uitgelegd.” In de politieke debatten deinst ze niet terug voor een pittige discussie, dit hoort volgens haar bij de politiek. “Ik zie het debat ook als onderdeel van het werk, zolang we elkaar na afloop maar weer in de ogen kunnen kijken. Ik vraag net als een raadslid om opheldering wanneer ik een opmerking of vraag niet goed begrijp. We moeten duidelijke taal met elkaar spreken.” Het wethouderschap is volgens Hartman tegenwoordig wel topsport: “Je staat altijd aan en bent vierentwintig uur per dag wethouder. Ik ben een positief ingesteld praktijkmens, met de beide benen op de grond en dat helpt.”

Lang buiten de politiek

De loopbaan van Jacoline bleef lang buiten de politiek, ze werkte voor een landelijk werkende woningbouwcoöperatie en was universitair docent/onderzoeker. Daarna werd zij zelfstandig juridisch adviseur op het gebied van het omgevingsrecht. “Alles in mijn carrière is mij eigenlijk min of meer overkomen, zo was mijn allereerste ervaring met de politiek het tijdens mijn studietijd presenteren van een politiek discussieprogramma.” Voordat ze in 2019 in het wethouders ambt terechtkwam heeft zij enkele jaren ervaring opgedaan als voorzitter en burgerraadslid in Maasdriel. Het is wel duidelijk dat er een echte bestuurder in de wethouder schuilt.Wat ik weleens mis? Dat overwininningen ook gevierd mogen worden, veel van ons werk binnen het college is ‘in uitvoering’ maar tussendoor maken we mooie stappen.”