Platform Toegankelijk West Betuwe

west betuwe • In januari heeft het Platform Toegankelijk West Betuwe zowel over de dijkversterking als over de lopende verbouwing van het gemeentehuis overleg gevoerd.

Over de dijkversterking tussen Waardenburg en Tiel vond overleg plaats in de locatie Mekante Diek in Varik. Bij dat overleg waren het Waterschap Rivierenland, een landschapsarchitecte van H+N+S en een ambtenaar van de gemeente West Betuwe betrokken. Wat het platform toegankelijk West Betuwe wil bereiken dat ondanks de dijkversterking er toch mogelijkheden blijven bestaan dat met name mindervalide mensen op bepaalde plekken langs dit dijkvak de mogelijkheid krijgen om net als valide Nederlanders te genieten van het uitzicht over de Waal. Langs de rivier zouden er 5 belevingsplekken voor bezoekers worden gerealiseerd. Daar zal naast parkeerruimte voor auto's en fietsen ook uitkijkplekken worden gerealiseerd. Dit allemaal afhankelijk van de mogelijkheden die een dijktraject, waar veiligheid voorop staat. Er zal er in Opijnen zelfs gezorgd worden voor een invalidenparkeerplaats, zo dicht mogelijk bij het te realiseren uitkijkpunt en zal het voetpad er naar toe verbreed worden. Behalve dat de landschapsarchitecte nog wijzigingen in de plannen gaat aanbrengen, gaat het platform zelf nog onderzoeken hoe de toegankelijkheid voor scootmobielers tussen Neerijnen en Waardenburg kan worden gerealiseerd
Projectleiders van de verbouwing van het gemeentehuis hebben het platform bijgepraat. Zoveel mogelijk wensen van het platform zijn in de verbouwing van het gemeentehuis meegenomen zoals een grotere ingang in de vorm van een tourniquet (draaideur), een invalidentoilet in de ontvangstruimte, ringleidingen in de vergaderruimtes, zoals in de raadszaal. Wanneer de verbouwing bijna klaar is zal het platform het gemeentehuis gaan bezoeken en met een checklist het gebouw schouwen op toegankelijkheid.