Open Dag zonder bestuursperikelen

geldermalsen • De afgelopen maanden verschenen regelmatig nieuwsberichten over de bestuursperikelen bij de School voor Persoonlijk Onderwijs. Op de Open Dag van de Ida Gerhardt Academie in Geldermalsen, onderdeel van dit onderwijsconcept bleek dit voor nieuwsgierige kinderen met hun ouders geen issue. 

Het interim bestuur van de overkoepelende stichting heeft beslag laten leggen op het pand in Geldermalsen. Dit is een bestuurlijke oplossing om er juist voor te zorgen dat de school kan blijven voortbestaan. "Het klinkt allemaal negatief maar eigenlijk is dat het niet, er wordt juist gewerkt aan een oplossing van de problemen die waren ontstaan. Maar dit staat allemaal zover af van wat we hier in Geldermalsen doen", zegt schoolleider Marije Heitlager.
Aan het aantal enthousiaste kinderen te zien die door de gang heenlopen gaat het maximale aantal van tachtig nieuwe kinderen voor het volgende schooljaar weer gehaald worden. De school is kleinschalig van opzet en kan daarom maar een beperkt leerlingenaantal aan. Het is te merken aan het bezoek, dat veelal uit kinderen bestaat die nog maar in groep 7 zitten van de basisschool en zich nu al komen oriënteren. Ze lijken verrast door de opzet van de school, heel overzichtelijk en met opvallend veel jonge leraren, die de kleinschaligheid extra roemen.

"Ik werkte op eerst op een andere school met echt grote klassen, je krijgt geen kans om een band op te bouwen. Het is niet fijn om niet iedereen de aandacht te kunnen geven die ze verdienen", zegt een filosofieleraar, voor wie de kleine klassen een belangrijke reden waren om te solliciteren. In een tijd waarin over grote werkdruk bij leraren wordt geschreven lijken de leraren hier bijna opgelucht. "We maken wel lange dagen, het is hier net even anders", legt Marije uit. "Er wordt zoveel mogelijk op school gedaan en zo min mogelijk thuis. We hebben taalreizen en sportdagen." De rij met ouders voor haar balie is lang, veel interesse en weinig zorgen over de nieuwsberichten van de laatste tijd.