Werkzoekenden kunnen zich opgeven voor de komende JobGroep in Culemborg die start op dinsdag 14 februari.
Werkzoekenden kunnen zich opgeven voor de komende JobGroep in Culemborg die start op dinsdag 14 februari. Foto: Kees de Winter

Culemborg

woensdag 8 februari

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, de Salaamander. De Dis-groep geeft computerhulp op woensdag 8 februari 2023 vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

donderdag 9 februari

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, de Salaamander. De Dis-groep geeft computerhulp op donderdag 9 februari 2023 van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

Jordy van Loon
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1.Blauw is de kleur van de lucht, de zee maar bovenal de inspiratie! En dan in dit geval met name de inspiratie voor The Scene om de song Blauw te schrijven. Jordy van Loon vestigde als kindsterretje zijn naam in de Nederlandse showbizz, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen performer, die in de producties als ‘Haal het doek maar Op’ en Titanic de aandacht op zich wist te vestigen. In zijn programma Blauw zet hij met zijn bandleden een nieuwe muzikale stap voorwaarts met muziek van zijn inspirators Rob de Nijs, Ramses Shaffy, Jacques Brel, Robert Long en natuurlijk ook eigen werk. Tickets > www.theaterdefranscheschool.nl/jordyvanloon.

zaterdag 11 februari

Primair onderwijs
10:00-12:00, Culemborg, Nico Scheepmekerspad 18. De Werfklas houdt een open dag. De werfklas is een staatsvrije school en biedt een leerlijn voor kinderen vier tot en met achttien jaar. Informatie voor kleuters en kinderen t/m klas 6 (groep 8) van 10.00 tot 12.00 uur, locatie: Nico Scheepmekerspad 18, Culemborg. www.werfklas.nl

Voortgezet onderwijs
12:00-14:00, Culemborg, Parallelweg Oost 23b. De Werfklas houdt een open dag. De werfklas is een staatsvrije school en biedt een leerlijn voor kinderen vier tot en met achttien jaar. Informatie voor kinderen vanaf klas 7 (brugklas) t/m klas 12 (6de klas VO). Locatie: Parallelweg Oost 23b, Culemborg. Van 12.00 tot 14.00 uur. www.werfklas.nl

Repair café bij Bartje
14:00-17:00, Culemborg, Bartje. Op zaterdag 11 februari is er Repair Café, bij Bartje, Meerlaan 25, van 14.00 tot 17.00 uur. Kom met defecte spullen en het enthousiaste en deskundige team staat klaar voor het repareren.

zondag 12 februari

De Sneeuwkoningin
11.00 uur, Culemborg, Havendijk 1. Twee meisjes vertellen een verhaal. Of nee, ze spelen het. Het is hun lievelingsverhaal, ze kennen het helemaal uit hun hoofd. Het gaat over twee vriendinnen; Kaja en Gerda. Op een dag is Kaja ineens verdwenen. De Sneeuwkoningin heeft haar meegenomen naar haar IJspaleis in het koude Noorden. Tickets: www.theaterdefranscheschool.nl/desneeuwkoningin.

maandag 13 februari

Bakkie kroost
09:30-11:00, Culemborg. Buurtcentrum Bolderburen. Maandagochtend bij buurtcentrum Bolderburen Bakkie kroost voor jonge (groot) ouders met hun kinderen tot vier jaar. Voor belangstellenden die ook andere (groot)ouders willen leren kennen. Entree is gratis.

Geheugenspreekuur
12:30-14:00, Culemborg, Odensehuis. Tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente kan iedereen terecht die vragen heeft over dementie of geheugenklachten. Het maakt niet uit of het over de persoon zelf gaat of over iemand anders. Loop gerust binnen met vragen als: ‘ik maak mij zorgen over mijn buurman, wat kan ik doen?’, ‘Ben ik gewoon wat vergeetachtig of is het dementie?’, ‘waar moet ik beginnen om hulp te zoeken?’. De dementieconsulente heeft veel ervaring en kan goed de weg wijzen. Afspraak of indicatie is niet nodig. Het Odensehuis biedt een gastvrije plek aan iedereen die met geheugenproblemen of beginnende dementie te maken heeft. Meer info: www.odensehuisculemborg.nl of bel 06-21583676.

Digitale Inloop
13:30-15:00, Culemborg, Salaamander. Voor alle vragen over de smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet kan men tijdens de inloopuren terecht bij de vrijwilligers van de DIS-groep Culemborg. Zij helpen ook met het gebruik van de Bibliotheek-apps, Microsoft-office of de app van de bank. Men kan gewoon binnen lopen en hoeft geen lid te zijn.

dinsdag 14 februari

Jobcoach helpt
10:00-11:30 uur, Culemborg, Herenstraat 29. Werkzoekenden kunnen zich opgeven voor de komende JobGroep, die start op dinsdag 14 februari. Het is een goede stap om, samen met gelijkgestemden, stap voor stap te ontdekken waar iemand voor staat, welke functies passen, en hoe daarop goed te solliciteren. Er worden diverse thema’s uitgediept, die helpen in de zoektocht naar passend werk. Door de ervaren trainers worden ook tips en adviezen gegeven. Deelname aan de JobGroep is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Er zijn totaal acht bijeenkomsten die plaatsvinden van 10.00 tot 11.30 uur in de trainingsruimte bij de bibliotheek in Culemborg, in het Elisabeth Weeshuis, Herenstraat 29. Voor aanmelding en meer informatie: www.jobhulp.org.

Tiel

Bbaby- of kinderkleding
10:00-11:30, Tiel, Bibliotheek. In deze workshop voor volwassenen leert men een ontwerpje te maken voor een opdruk op een kinder t-shirt, babyrompertje etc. Met behulp van de vinylsnijder en de hittepers drukt men de afbeelding of naam op het kledingstuk. Deelnemers moeten zelf iets meenemen om te bedrukken, materialen en begeleiding is aanwezig. Kosten €3,50. Opgeven via www.bibliotheekrivierenland.nl/maakplaats.

Puzzelcafé
10:00-11:30, Tiel. Bibliotheek. Belangstellenden die houden van het maken van legpuzzels zijn welkom in de Bieb om te komen puzzelen. Er is een ruime keus aan diverse puzzels en er zijn matten en rollen om ze te bewaren tot de volgende keer. Gratis en aanmelden niet nodig.

Struinwandeling
11:00-15:00 uur, Dreumelsewaard, Tiel. Elke tweede woensdag van de maand wordt er een struinwandeling georganiseerd in de Dreumelsewaard. De wandeling start om 11.00 uur vanaf de pont Tiel-Wamel aan de kant van Wamel door de uiterwaarden naar het westen. De struintocht gaat rond de Vonkerplas. De wandeling kan drie a vier uur duren. Het is verstandig om een zitmatje en eigen lunch mee te nemen. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Ton Lammers, 06 40585920 of via de mail ton.lammers@gmail.com. De wandeling is kosteloos, maar een vrijwillige bijdrage van maximaal vijf euro wordt op prijs gesteld.

Eerste hulp bij online
14:00-15:40, Tiel, Bibliotheek. Elke woensdagmiddag kan men in de bibliotheek terecht voor één-op-één-hulp bij al je digitale vragen. Reserveer via de website een halfuurtje of bel onze klantenservice: 0344 639940.Www.bibliotheekrivierenland.nl/digitaalmeedoen.

Open Maakplaats
15:00-17:00, Tiel, Bibliotheek. De Bibliotheek heeft een Maakplaats met 3D-printers, een lasersnijder en een vinylsnijder. Belangstellenden die benieuwd zijn naar wat men met deze apparaten kan of een keer zelf iets willen ontwerpen of uitproberen, zijn van harte welkom. De Maakplaats is elke dinsdagmiddag open voor een vrije inloop, bedoeld voor jongeren en volwassenen. Iemand van het Maakplaatsteam is aanwezig om te helpen. Aanmelden niet nodig. Men betaalt een klein bedragje voor de materialen die men wilt gebruiken.

Voorlees- en knutselpret
15:00-16:30, Tiel, Bibliotheek. In de Bibliotheek wordt elke woensdagmiddag voorgelezen en geknutseld, ook in de vakanties. Gratis voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Aanmelden niet nodig.

Telescopen
20:00-22:00, Tiel, RAR. Physica Tiel lezing in het RAR, J.S. de Jongplein 3, door mw. Dr. A. Jansen. Instrumentatie voor Extremly Large Telescope. Sterrenkundigen bouwen steeds grotere telescopen, waarmee lichtzwakke objecten waargenomen kunnen worden met hoge spatiele resolutie. Op het moment wordt de ‘ Extremely Large Telescope’: een 39-meter diameter optisch-infrarood telescoop in Chili. Nederland draagt bij door (onderdelen van) verschillende instrumenten te leveren. De eerste instrumenten voor de ELT gaan nu in productie en zullen hopelijk dit decennium hun ‘first light’ op de telescoop hebben. www.physicatiel.wordpress.com

zaterdag 11 februari

Kinderbijbelclub
10:00-11:30, Tiel, De Balije 1. Kinderen die willen komen zingen, willen luisteren naar een bijbel verhaal en willen knutselen of een spel willen doen zijn welkom in de Drumptse hof. Kinderen kunnen ook thuis opgehaald worden. Adres: De Balije 1, Tiel. Informatie: evangelisatie@gergemtrichtgeldermalsen.nl

CoderDojo
11:00-13:00, Tiel, Bibliotheek. Bij CoderDojo leren kinderen en jongeren van 7 t/m 17 jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s en games te maken en meer. Op de eerste verdieping van de Bibliotheek in Zinder. Neem als het kan een eigen device mee. Aanmelden is niet nodig.

zondag 12 februari

James Oesi
16:00, Zoelmond, Plein 1. Het Dudok kwartet is nog jong en bewijst zich keer op keer als spannende programmeur. Zondagmiddag 12 februari komt het kwartet naar Zoelmond, samen met contrabassist James Oesi, die ook al krachtig en eigenzinnig van zich laat horen. Oesi had al snel na zijn komst naar Nederland zijn eigen festival in Den Haag. Het Dudok Quartet houd je op het puntje van je stoel, en kreeg vier sterren in de Volkskrant voor hun nieuwe cd. Verwacht o.a. Bach, Shaw en Dvorak in een versie zoals je nog nooit hebt gehoord. David Faber cello, Marie-Louise de Jong altviool, Marleen Wester viool, Judith van Driel viool, James Oesi contrabas.

maandag 13 februari

Eerste hulp bij online
15:30-17:00, Tiel, Bibliotheek. Krijg gratis één-op-één-hulp in de Bibliotheek bij alle digitale vragen. Reserveer een half uur via de website of bel de klantenservice: 0344 639940.Www.bibliotheekrivierenland.nl/digitaalmeedoen.

dinsdag 14 februari

Alzheimer Trefpunt Tiel
19:00-21:00 uur, Tiel, Toon Hermanshuis. Het Alzheimer Trefpunt Tiel is elke tweede dinsdag van de maand geopend voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Hulpverleners en andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom in het Toon Hermanshuis Tiel, Doctor Schaepmanstraat 23 te Tiel. Voor meer informatie of vragen over dementie is het mogelijk contact op te nemen met dementieconsulent dementie Helene Damen, telefoonnummer: 06 22449673.

Inclusie, heel divers
19.30-21.45, Tiel, Stationsplein 1. D66 Tiel organiseert een thema-avond over diversiteit en inclusie. Wat is diversiteit en inclusie? Hadiatou Barry, projectleider diversiteit & inclusie van het landelijk Bureau van D66 zal de avond leiden. Iedereen is van harte welkom. Buitensporig, Stationsplein 1, Tiel, zaal Bovenleiding (per lift bereikbaar). Gratis. Aanmelden: via info@d66tiel.nl

Israel van Dorsten
20:00-21:30, online. Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold is het boek van Israel van Dorsten, waarin hij beschrijft hoe hij zich definitief heeft losgemaakt uit de geloofswereld van zijn vader, die hem vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. Deze BiebTalk is fysiek uitverkocht, maar nog wel online te volgen via de livestream. Gratis voor Bieb-leden en €3,50 voor niet-leden. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/biebtalks

West Betuwe

dinsdag 7 februari

Voorleesmoment
08:30-09:30, Est, Dorpsstraat 3. Alle peuters uit de omgeving van Est mogen naar de voorleesochtend komen bij IKC De Stek op 7 februari. Ron Strik (van de bibliotheek) zal gaan voorlezen. Inloop vanaf 8.20 uur, we beginnen om 8.30 uur en het duurt maximaal een uurtje. Papa of mama mag natuurlijk ook meeluisteren! Adres: Dorpsstraat 3 in Est.

Nieuwe Klompenpad
19:30, Asperen, Dorpshuis Asperen. Meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Heukelum en Asperen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente West Betuwe willen samen met bewoners en partijen in het gebied een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. Aanmelden via de website slgelderland.nl/projecten/klompenpaden-west-betuwe.

Landschapsplan Nederland
20:00, Neerijnen, Stroomhuis. Landschapsarchitect Henk van Blerck houdt een lezing over Landschapsplan Nederland. Henk van Blerck is landschapsarchitect en heeft een eigen adviesbureau. Vorig jaar promoveerde hij aan de Universiteit van Groningen. Zijn promotieonderzoek is uitgebracht in het boek Landschapsplan Nederland. Kosten € 6,00 (inclusief koffie/thee) Voor informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

Ouder-kind café Geldermalsen
09:30-10:00, Geldermalsen, de Pluk. Mensen met kinderen tussen de 0-4 jaar die samen leuke dingen willen doen, zijn welkom bij het ouder-kind café. Deelname is gratis. Activiteit van deze maand: Peuter yoga. Bellen of appen naar 06-24812153. Mailen kan ook naar mkoets@welzijnwestbetuwe.nl.

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. Op woensdag 8 februari van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis “de Poort”. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje. Deze ochtend is het mogelijk diverse spelletjes te spelen en kan men deelnemen aan de sjoelcompetitie. Info: Bart van Zandwijk: 06-13784043

donderdag 9 februari

Lezing: 'Het aanzien van....'
19:30, Geldermalsen, De Pluk. Lezing door de HKWB. Sinds 1983 is Han van Bree verantwoordelijk voor de reeks boeken van Het aanzien van. Volgens het NRC een van de populairste boeken van dit moment. Na veertig jaar draagt Han van Bree het stokje over aan Lukas Spee. In die vier decennia is de wereld erg veranderd. Wat zijn in grote lijnen de belangrijkste veranderingen geweest? Voor HKWB-leden en leden van het NUT gratis. Niet-leden betalen 5,-. Aanvang 19.30 uur.

Zorgen om het klimaat?
20:00-2:00, Geldermalsen, De Knop. Coöperatie Duurzaam West Betuwe organiseert een avond voor mensen die met elkaar hun zorgen willen delen over het klimaat, maar vooral samen opzoek willen gaan naar de lichtpuntjes. Mocht er veel belangstelling zijn, dan wordt er op een andere avond een nieuwe bijeenkomst georganiseerd. Aanmelden voor deze avond kan via de website www.duurzaamwestbetuwe.nl

vrijdag 10 februari

Bingo in Opijnen
19:30, Opijnen. De Keijsershof. Op vrijdag 10 februari wordt er weer bingo gespeeld in de Keijsershof te Opijnen. De zaal gaat open om 19.30 uur. Het beloodt weer een gezellige avond te worden.

Cultureel Café
20:30, Geldermalsen, Schenkerij de Beurs. Op vrijdagavond 10 februari vanaf 20.30 uur in Schenkerij de Beurs spelen zes doorgewinterde muzikanten. Artiesten die de blues en rock n’ roll in hun aderen hebben. Een mix van heerlijk blues en rock. Van Koko Taylor tot Clapton, Stones, Beth Hart, Jimmy Reed en vele anderen komen langs. Vrijdag 10 februari 2023, vanaf 20.30 uur in Schenkerij de Beurs, Marktplein 14, Geldermalsen.

zondag 12 februari

Zondagmiddag Matinee
14:30, Haaften, Burcht van Haeften. De eerste editie is een muzikale middag met akoestisch zanger/gitarist: Nick van Wijk. Nick wordt afgewisseld met muzikanten uit Haaften e.o. die een voorproefje geven van de grote muziekavond ‘Hoftese Bände' op zaterdag 25 maart a.s.. De Zondagmiddag Matinee is voor iedereen toegankelijk. Inloop is om 14.30 uur. Vanaf 15.00 uur start Nick met spelen. Rond 17.00 uur is het einde van de middag. De entree is gratis. Voor meer info: Janneke Holleman 06 23671614 of info@burchtvanhaeften.nl

maandag 13 februari

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis. Op maandag 13 februari vanaf 10.15 uur Asperen Dorpshuis E.M.M. U bent van harte welkom voor een spelletje, een potje sjoelen. Ook zal ome Keesje weer de zaken bespreken uit het nieuws die van belang zijn. Natuurlijk kunt u ook een koffie drinken en gewoon een praatje maken.Info Ine van Muiswinkel tel. 06-29220985

dinsdag 14 februari

Koning Arthur
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Hans Saan uit Culemborg geeft op een Nutsavond een lezing over Koning Arthur, een figuur uit de Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, wiens historiciteit niet vaststaat. Saan vertelt hoe deze verhalen ontstonden en doorgegeven werden. En omdat de Arthurlegenden wel 800 jaar populair bleven zijn er legio afbeeldingen van deze koning en zijn ridders. Toegang € 5,-, biebleden € 4,-, nutsleden gratis.