• Rotary Geldermalsen proost op 100-jarig jubileum van overkoepelende organisatie.
• Rotary Geldermalsen proost op 100-jarig jubileum van overkoepelende organisatie. Foto: Cees Hoogteyling

Rotary viert honderdjarig jubileum

geldermalsen • Sinds 1951 heeft Geldermalsen een Rotaryclub en het 75-jarig jubileum komt in het zicht. Rotary Geldermalsen is onderdeel van de internationale organisatie, die in 1905 in Chicago werd opgericht. De Rotary is een serviceclub, met als doel op verschillende wijze de medemens te steunen. Als een olievlek heeft de Rotary zich over de wereld verspreid. Zo’n 1,5 miljoen mannen en vrouwen, over 163 landen, stellen zich dienstbaar op.

Het is nu precies honderd jaar geleden dat de Rotary Nederland in Amsterdam werd opgericht en dat werd vorige week gevierd. Voorzitter Rotary Geldermalsen Gert van Brenk stond vorige week op de wekelijkse bijeenkomst bij de Drie Zussen in Meteren, even stil bij dit moment.

Lokaal aspect

De Rotaryclub Geldermalsen heeft zo’n dertig leden, mannen en vrouwen uit diverse beroepsgroepen. Jaarlijks is er bestuurswisseling, uitzondering daarop is de functie van penningmeester, uit praktisch oogpunt gezien blijft die wel een jaartje langer.
Voorzitter Gert van Brenk: “Het mooie van onze Rotaryclub is dat we een zeer gemengde club zijn. We komen niet alleen voor de gezelligheid bij elkaar. De leden steunen elkaar en wanneer er problemen zijn worden die met elkaar besproken en wordt er naar een oplossing gezocht. We nodigen ook sprekers uit. Zo hebben we vandaag een hoofdofficier, lid van de landelijke recherche, die ons als ondernemers bijpraat over zaken waarmee zij te maken heeft en waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. Wat ons aanspreekt, want ik mag wel spreken namens alle leden, is vooral dat wat we doen zonder onderscheid van ras, geloof en politieke overtuiging is.
De Rotaryclub bestaat uit vrienden en vriendinnen die als levenshouding ‘dienen’ in het vaandel hebben staan. Lid zijn van een Rotary is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Vroeger waren het alleen mannen die lid waren, dat is al lang veranderd. Nu hebben ook vrouwen zich bij de club aangesloten. We hebben tegenwoordig net zoveel vrouwelijke ondernemers dan mannelijke. Er zijn altijd nog mensen die denken dat de Rotary een clubje oude mannen is. Die tijd ligt ver achter ons. We zijn meegegaan met de tijd. Diversiteit van mensen met dezelfde inspiratie, iets goed doen voor de samenleving. Naast dat de Rotary wereldomvattende projecten steunt en we daaraan meebetalen, proberen we als club in Geldermalsen en omgeving verenigingen die educatief of cultureel bezig zijn te ondersteunen. Dat kan zijn financieel of we steken de handen uit de mouwen.”

In stand houden

De Rotaryclub heeft aan de wieg gestaan van de Rode Kruis Bloesemtocht. Met acties is een bedrag van zo’n 250.000 euro bijeengehaald. Schenkingen gingen naar o.a. de Stichtingen Leergeld Betuwe, Begraafplaats, Hulphond, Vrijwilligers Terminale Zorg, Kinderen Zwerfboek, Scouting, Muziek aan de Dijk en verdere grote en kleine doelen. Jaarlijks wordt het Groot West Betuwe Kinderdictee en een wijnactie georganiseerd.

Cees Hoogteyling