• Opening van de Jeu de Boulesbaan bij Ravestein met links Derk en Adrie.
• Opening van de Jeu de Boulesbaan bij Ravestein met links Derk en Adrie. Foto: Aangeleverd

'We doen het voor de blije gezichten'

geldermalsen • Zo staat het doel van de stichting formeel omschreven in de statuten. In gesprek met bestuursleden Derk van den Haak en Adrie van Kessel wordt pas echt duidelijk hoeveel moois de stichting voor elkaar krijgt.

Adrie en Derk zijn allebei directeur van een grote onderneming in Geldermalsen en zijn blij dat ze dit vrijwilligerswerk kunnen doen. Ze herinneren zich nog de tijd dat hun grootouders zelf bewoners waren van Ravestein. Het zorgcentrum kent een lange geschiedenis in Geldermalsen. 

Neerstrijken op je oude dag

“Vroeger was het echt een bejaardenhuis waar mensen op hun oude dag neerstreken, wat dat betreft is het wel veranderd”, legt Derk uit. Hij doelt op het feit dat tegenwoordig mensen langer thuis blijven wonen dat en de periode dat ze in het zorgcentrum verblijven nog maar kort is. 

“We gaan als bestuur een aantal keer per jaar met het management van het zorgcentrum in gesprek. Zo krijgen we een goed beeld van waar de behoeften liggen om als stichting iets extra’s voor de bewoners te kunnen betekenen”, vertelt Adrie.

Sponsors en vrijwilligers

Binnen het zorgcentrum zijn naast de stichting ook veel vrijwilligers actief. De initiatieven die door ‘de vrienden’ worden gerealiseerd sluiten daar ook vaak op aan. “Via een sponsor kwamen er bijvoorbeeld duo-fietsen, maar er moet wel iemand meefietsen uiteindelijk”, zeggen de bestuursleden. Hierbij komen de vrijwilligers weer om de hoek kijken. Ze kunnen met een gesponsorde fiets een ritje maken met een bewoner. 

Met hun netwerk in de regio kunnen de bestuursleden mooie dingen gerealiseerd krijgen. “We kunnen verhalen aan projecten koppelen tijdens een expositie en acties opstarten om geld in te zamelen om iets voor elkaar te krijgen. En dat je ondernemer bent zorgt er ook voor dat je vaak een interessante deal kan sluiten.”

Zorg voor de omgeving

Ook voor de omgeving wordt gezorgd, met speeltuinen in de directe nabijheid van Ravestein. “Onze doelstelling is nog meer om buiten naar binnen te laten. Ravestein moet geen gesloten instelling zijn die ergens zomaar staat maar onderdeel zijn van de samenleving. We brengen ook innovaties naar binnen, zoals een zorgrobot. Een gaaf project was ook om met projecties op tafels en plafonds te werken. Bewoners konden interactief aan de gang, ze bleven daarbij in beweging en werden geprikkeld.”

'Blije gezichten'

“Onze voorgangers hebben een hele mooie basis neergezet om mee verder te werken. De ideeën blijven binnenstromen.” Derk van den Haak geeft aan gelezen te hebben dat in de toekomst misschien wel één op de vier mensen in de zorg werkzaam is. “Dit wordt een probleem maar door dit vrijwilligerswerk raken we direct betrokken bij onze lokale zorg.  
We kijken en ondersteunen mee en dat is heel mooi om te kunnen doen.” De bewoners die iedere keer in grote getalen aanwezig zijn wanneer een project wordt onthuld maakt ze trots. “De mensen beleven dan weer echt wat, die blije gezichten is waar we het voor doen.”

Sinds de oprichting van de stichting op 23 februari 2004 is er voor de bewoners van zorgcentrum Ravestein veel gerealiseerd. Zoals de aanleg en inrichting van twee belevingstuinen en een beweegtuin, bijdragen aan de jaarlijkse vakantie voor bewoners, de inrichting van een breed opgezette ontmoetingsplaats, aanschaf van rolstoelen, twee-zits-fietsen, een verrijdbaar podium, verlichtingsapparatuur, een personal computer voor de huisomroep, een orgel voor zangbijeenkomsten en kerkdiensten. Doelstellingen worden gerealiseerd via inkomsten uit activiteiten, (bedrijfs)vrienden die financieel bijdragen en incidenteel via bedrijven als sponsor, schenkingen en donaties, subsidies van landelijke regionale en lokale instanties.

Jeroen Wijngaard