• Tekorten bij de plannen voor de komst van een rotonde.
• Tekorten bij de plannen voor de komst van een rotonde. Foto: Aangeleverd

Nieuwe keuzes voor gemeenteraad: tekort bij project rotonde Hellouw

WEST BETUWE • Met een informatienota is de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de kostenstijgingen bij de een aantal wegenbouwprojecten. De gemeente en provincie zoeken samen naar een oplossing, aangezien het ook om werkzaamheden gaat aan de provinciale wegen. 

Verschilprojecten in de knel

Het gaat hierbij om de aanpak aan de top-5 fietsknelpunten en de rotonde in Hellouw. Over de veelbesproken rotonde in Hellouw schrijft de wethouder: "Het compenseren en beperken van de stikstofuitstoot bij de realisatie van werken is een kostbare aangelegenheid. Dit was in 2021 nog niet bekend waardoor hiermee geen rekening is gehouden bij het maken van de kostenramingen." De komst van de rotonde zorgt dan ook voor een tekort van 2,225 miljoen euro.


Het college is met de provincie in gesprek over de ontstane situatie en de voorliggende opties: "Wij geven prioriteit aan de realisatie van de rotonde Zeiving (N848) – Nieuwe Zuiderlingedijk in Asperen en de aanpak van de knelpunten langs de N327 (rotonde bij de Lingeborgh, de parallelweg en de omgeving van de Bloeiende Betuwe in Rhenoy). Door de kostenstijging en de beperkte financiële bijdrage van de provincie aan de rotonde Hellouw en de financiële tekorten bij zowel de provincie als de gemeente voor de rotonde in de N848 zijn ingrijpende keuzes nodig. Hiervoor zal een raadsvoorstel met scenario’s worden voorgelegd."