Vrijwilligers gaan zaterdag 4 februari een deel van de knotwilgen snoeien op de Beusichemsedijk ter hoogte van de Achterweg.
Vrijwilligers gaan zaterdag 4 februari een deel van de knotwilgen snoeien op de Beusichemsedijk ter hoogte van de Achterweg. Foto: De Groene Long

Culemborg

dinsdag 31 januari

Voorleesfeestje
10:00-10:30, Culemborg, bibliotheek. Ontdek samen met (klein)kind hoe gezellig en leuk het is. Kom tijdens de Nationale Voorleesdagen naar een uitbundig voorleesfeest in de bibliotheek. In de schijnwerpers staat het grappige prentenboek van het jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje.Maximiliaan Modderman geeft in de tuin een feest voor zijn speelgoedbeesten. Daar hoort natuurlijk taart bij. Al gauw wordt het een wild feestje. Dus moeten alle kleren en alle beesten in bad. En ook het boek. En de taart. Wat zullen papa en mama daarvan zeggen? Geschikt voor peuters van 2 tot 4 jaar. Deelname is gratis. Graag het aantal kinderen aanmelden.

Voorleesfeestje
11:00-11:30, Culemborg, bibliotheek. Zie de informatie hierboven.

woensdag 1 februari

Computerhulp
14:30-16:30, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp op woensdag 1 februari 2023 vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 in Culemborg. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

Gratis juridisch spreekuur
17.00-19.00 uur, Culemborg, bibliotheek: Advocaten van BMO Advocaten houden een vrijblijvend inloopspreekuur voor gratis juridische ondersteuning op allerlei vlakken. Lidmaatschap bieb niet nodig. Aanmelden is niet verplicht, maar kan wel om de vraag vooraf vast toe te lichten, telefonisch 0345-22 90 70 en/of per e-mail (info@bmo-advocaten.nl).

donderdag 2 februari

Computerhulp
10:30-12:00, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp op donderdag 2 februari 2023 van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 in Culemborg. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

Niet te geloven!
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1. Debby Petter komt doen waar Debby Petter goed in is: een prachtige monoloog spelen. Haar nieuwste voorstelling gaat over een vrouw die opgroeit in een diepgelovige gemeenschap, in een sekte. Ze kan pas breken met het beklemmende milieu als ze zelf moeder is. Ze vlucht en neemt haar zoon mee. Tickets:  www.theaterdefranscheschool.nl/debbypetter.

vrijdag 3 februari

Expositie Kim Verschoor
17:00 uur, Culemborg, Kattenstraat 12. Ritme. Dat is het begrip dat zich opdringt bij het bekijken van werk van kunstenaar Kim Verschoor. Soms is het een ingewikkeld patroon waarin de onderliggende elementen moeilijk te onderscheiden zijn en soms is het als minimal music waarin de componenten ogenschijnlijk simpel herhaald worden… maar met een ‘twist’. Het resultaat is altijd spannend. De opening is op vrijdag 3 februari 17:00 uur Kattenstraat 12. De expositie is te bezoeken op zaterdag 11 en 25 februari en zaterdag 11 en 25 maart van 13:00 - 17:00 uur. Er is ook een mogelijkheid om te bezoeken op afspraak.

zaterdag 4 februari

Knotwilgen snoeien
09:00-14:00, Culemborg, Beusichemsedijk. Het Collectief Redichemse Waard en de Natuur- en Vogelwacht Culemborg gaan zaterdag 4 februari een deel van de aanwezige knotwilgen langs de plas snoeien. Extra handjes, dus vrijwilligers, zijn welkom.De toegang ligt op de Beusichemsedijk ongeveer ter hoogte van de Achterweg. De snoeilocatie is aan de oostkant van de plas. Voor gereedschap en koffie wordt gezorgd. Voor meer informatie zie website NVWC.nl

Rondleiding stadhuis
14:00-15:15, Culemborg, oude Stadhuis, Oude Vischmarkt 4. Twee gidsen van het Toeristisch Informatie Punt Culemborg klaar om alles te vertellen over en te laten zien van dit prachtige oude Stadhuis van Culemborg. De rondleiding is gratis maar wel even aanmelden bij Marianne Bakker, marianne.bakker3@gmail.com.

zondag 5 februari

Mannenkoor
10:00-11:30, Culemborg, Oud-Katholieke Kerk.vHet Hoorns Byzantijns Mannenkoor komt de Eucharistieviering van Maria Lichtmis opluisteren in de Oud-Katholieke Kerk aan de Varkensmarkt opluisteren. Het koor heeft al vaker in Culemborg gezongen en staat onder de bekwame leiding van dirigent Grigori Sarolea. De voorganger is pastoor Frank Duivenvoorde. De viering begint om 10.00 uur en belangstellenden zijn van harte welkom. Na afloop van de viering is er koffie. Van 13.30 - 14.30 verzorgt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor tevens een klein concert ter gelegenheid van deze feestelijke dag. Ook daar is men van harte welkom. Toegang is vrij; er is een deurcollecte om de onkosten te bestrijden.

maandag 6 februari

Geheugenspreekuur
12:30-14:00, Culemborg, Odensehuis. Tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente kan iedereen terecht die vragen heeft over dementie of geheugenklachten. Het maakt niet uit of het over de persoon zelf gaat of over iemand anders. Loop gerust binnen met vragen als: ‘ik maak mij zorgen over mijn buurman, wat kan ik doen?’, ‘Ben ik gewoon wat vergeetachtig of is het dementie?’, ‘waar moet ik beginnen om hulp te zoeken?’. De dementieconsulente heeft veel ervaring en kan goed de weg wijzen. Afspraak of indicatie is niet nodig. Het Odensehuis biedt een gastvrije plek aan iedereen die met geheugenproblemen of beginnende dementie te maken heeft. Meer info: www.odensehuisculemborg.nl of bel 06-21583676.

Digitale Inloop
13:30-15:00, Culemborg, Salaamander. Voor alle vragen over de smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet kan men tijdens de inloopuren terecht bij de vrijwilligers van de DIS-groep Culemborg. Zij helpen ook met het gebruik van de Bibliotheek-apps, Microsoft-office of de app van de bank. Men kan gewoon binnen lopen en hoeft geen lid te zijn.

Talencafé
19:30-22:30, Culemborg, De Fransche School. Ontmoet elkaar via diverse talen in het Talencafé op maandag 6 februari van 19.30 tot 22.30 in de foyer van De Fransche School. Thema deze keer is verhalen en sprookjes vertellen uit eigen regio en land. Deelname: €3, inclusief koffie/thee. Voor informatie en reserveren bij Sandra en Maria op: talentheater@gmail.com.

Tiel

woensdag 1 februari

Voorlees- en knutselpret
15:00, Tiel, bibliotheek. Tijdens de Nationale Voorleesdagen maken we er een extra leuk feestje van. We lezen voor uit “De eend die niet van water hield” en gaan daarna knutselen over het verhaal. Deelnemers moeten om 15.00 uur aanwezig zijn, want vol is vol!

Voorleesfeestje
10:00-10:30, Tiel, bibliotheek. De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen en dat wordt gevierd in de Bieb met een voorleesfeestje voor de kleintjes: Maximiliaan Modderman viert een feestje. Gratis voor peuters van twee tot vier jaar. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/nationalevoorleesdagen.

Boekstartvoorleesfeestje
10:00-10:30, Tiel, bibliotheek. Voorleesfeestje voor peuters van twee tot vier jaar in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/nationalevoorleesdagen.

Chansons Brel en Shaffy
20:30, Beusichem, Theater Heerenlogement. Op woensdag 1 februari is er een optreden met chansons van Brel en Shaffy. Micheline Van Hautem is geroemd om haar Brel-vertolkingen, ze ontving er prijzen voor en reisde de wereld rond samen met haar sparring partner, gitarist Erwin van Ligten. Brel en Shaffy zijn twee passionele artiesten en meesters op het gebied van het chanson. Micheline en Erwin brengen Shaffy weer tot leven met nummers zoals ‘Laat me’ en ‘We zullen doorgaan’. Aan Brel brengen zij een ode met onder andere de iconische parels ‘Voir un ami pleurer’ en ‘Les Flamandes’. Samen zingen ze niet alleen de liedjes maar transformeren die tot eigenzinnige, persoonlijke versies.

donderdag 2 februari

Joost Spijkers
20.30, Beusichem, Markt 31. Joost Spijkers staat met 'Au plat pays' op de planken in Theater Heerenlogement in Beusichem op donderdag 2 februari om 20.30 uur. Joost Spijkers is bekend van de Ashton Brothers, brengt een nieuw theaterprogramma, waarvan de titel verwijst naar een lied van Jaques Brel. Het vlakke land waar volop ruimte is voor Joost om het leven te bezingen, samen met drie muzikanten, (cello, viool en basklarinet) in een intiem concert. Een krachtig melancholisch programma, waarin de muzikanten het publiek aan de hand neemt naar een wereld waar gezongen en gedanst wordt alsof het leven er van af hangt. Voor kaarten theaterheerenlogement.nl.

West Betuwe

donderdag 2 februari

Inleveren goederen
19:30, Waardenburg, De Oude School. De jaarlijkse kerkmarkt bij de Hervormde Kerk (witte kerk) en in ‘De Oude School’ aan de Dorpsstraat in Waardenburg wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 juni 2023. Om een markt te kunnen houden hebben we spullen nodig. Daarom kunt u op donderdagavond 2 februari a.s. tussen 19.30 uur en 20.30 uur goed bruikbare spullen, boeken, draagbare kleding en speelgoed inleveren bij kerkelijk centrum ‘De Oude School’. We nemen geen meubelstukken of bedden in ontvangst.

vrijdag 3 februari

Cultureel Café
20:30, Geldermalsen, Schenkerij de Beurs. Op vrijdag 3 februari vanaf 20.30 uur in Schenkerij de Beurs, Marktplein 14 in Geldermalsen. Muziek van Elvis, Johhny Cash, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry. Uptempo, vrolijk en enorm dansbaar. Authentieke rock and roll, rockabilly muziek van The Gotrain Big Boys.

zaterdag 4 februari

Winterserie
08:00-17:00, Geldermalsen, Meersteeg. Na twee jaar geen winterserie pakt Christelijke WandelSport Vereniging Prinses Marijke dit jaar (2022/2023) weer de vertrouwde winterserie op. De wandeltochten van 5-10-15-25 km zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-leden.Indien men met de trein komt, rijdt er vanaf Station Geldermalsen een pendelbus/auto naar onze start locatie ‘De Wandelaar’ aan de Meersteeg 4h. Na inschrijving (kosten € 4,50 p.p. incl. 1 gratis kopje koffie/thee (bondsleden krijgen € 1 euro korting)) kan men met een routebeschrijving op pad vanaf 08:30-12:30 uur. De route is ook voorzien van routepijlen. Tijdens de wandelingen zijn er vanaf de 10 km route (wagen)rusten geregeld. Meer informatie is te vinden op onze internetwebsite: www.cwsvprinsesmarijke.nl en onze sociale media.

Prikkelarme voorstelling
11:00, Geldermalsen, De Pluk. Op zaterdag 4 februari om 11.00 en 14.00 uur is er een prikkelarme theater dansvoorstelling voor kinderen in de ontwikkelingsleeftijd van 5 tot 8 jaar. Het thema is: je bent een held als je helpt, maar je bent ook een held als je om hulp durft te vragen. De Vertelfabriek maakt voorstellingen die toegankelijk zijn voor mensen die niet goed tegen prikkels kunnen. Dit houdt o.a. in dat bij deze voor-stellingen het geluid, licht en tempo afgestemd zijn op de doelgroep. In samenwerking met De Pluk Geldermalsen en Welzijn West Betuwe maakt de Vertelfabriek op deze manier cultuur voor iedereen toegankelijk. Dus kom voor een echte theaterbeleving naar Theater De Pluk en neem je broer(s), zus(sen), ouders,opa(’s) en oma(’s) mee. Ouders en begeleiders van kinderen kunnen bellen of mailen voor meer informatie. Om 11.00 uur en 14.00 uur, Theater De Pluk Rijksstraatweg 64, Geldermalsen. Reserveren kan via:www.bibliotheekrivierenland.nl

Heibel In Hofte
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Op zaterdag 4 februari is Heibel In Hofte. Een avond voor, en door mensen uit Haaften en omliggende dorpen. Iedereen die iets met muziek doet, en een nummer op het podium wil spelen/zingen, kan dat op die avond doen. Aanmelden kan nog steeds! Geef je deelname op via sjoerboom@msn.com.Vervolgens zal tributeband Status Quo Forever de grootste hits van de Engelse rockgroep spelen. Als afsluiter speelt de band Niks Aan De Zeis de beste boerenrock en nederpop klassiekers. Al met al een gezellige avond, en veel livemuziek. De entree is €10, kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur. Locatie: Burcht van Haeften, Vredeplein 1, Haaften.

zondag 5 februari

Kunstverkoop
10:00, Tricht, St Pieterskerk. Kunstwerken van Bart Ensing te zien. Vroege werken vooral, die hij zelden meer tentoonstelt. Ze kunnen nu voor kleine prijsjes weg, waarbij de volledige opbrengst naar Oekraïne gaat. De werken zijn te koop na afloop van de zondagmorgendienst. Aan deze dienst wordt meegewerkt door het jongerenkoor Needed o.l.v. Rob van Dijk. Na afloop van de dienst zullen Ensing en Fonteijn tijdens de koffie beiden een korte toelichting geven. Daarna is er nog een klein koffieconcert. De kerkdienst vangt aan om 10.00 uur, het koffieconcert rond half twaalf. Die avond is er om 19.00 uur eveneens in de Sint Pieterskerk een avondgebed, met als thema ‘Vredesgebed voor Oekraïne’. Ook na afloop van die viering is er gelegenheid om een van de werken aan te schaffen.

Comedy Show
15:00, Meteren, Dorpshuis. Voor veel mensen zijn januari en februari nou niet bepaald de leukste maand van het jaar. Wij bieden u graag een fijne stip op de horizon met onze comedymiddag op zondag 5 februari. In het gezelligste dorpshuis van Gelderland staan optredens van maar liefst zes verschillende grappenmakers te wachten, aan elkaar gepraat door comedyzwaargewicht Bert Keurentjes. En dit alles voor maar € 7,50 inclusief een lekker bakkie koffie. Line-up: Michael Mars, Wim van Zuilekom, Stijn van Pamelen, Badr Maccran, Max Molenaar en Luc Vermaat. Om half drie staat de koffie klaar. We gaan om 15:00 uur van start. Kaarten kunnen hieronder worden besteld via de website van het dorpshuis www.dorpshuismeteren.nl Er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Werelmuziek
15:00, Neerijnen, Stroomhuis. Recuerdos Calientes is een cross-over van mezzosopraan Madelon IJsselmuiden met (flamenco)gitarist, accordeonist en zanger Martijn Nanninga en violiste Monique Lansdorp. Het is een gevarieerd programma met klassiekers uit de flamenco, Italiaanse opera, Klezmer en Balkanmuziek. Het wordt een bijzonder optreden van drie geschoolde en gerenommeerde musici. Entree is 20 euro inclusief drankje in de pauze. Adres: Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Voor reserveren zie www.stroomhuisneerijnen.nl

maandag 6 februari

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis. Op maandag 6 februari vanaf 10.15 UUR Asperen Dorpshuis E.M.M. welkom voor en spelletje, een potje sjoelen. Ook is er de mogelijkheid voor een potje koersbal. Natuurlijk kunt u ook een koffie drinken en gewoon een praatje maken. BOP Asperen bestaat deze zomer tien jaar. Dat laten we natuurlijk niet zomaar voorbijgaan.Info Ine van Muiswinkel tel. 06-29220985

dinsdag 7 februari

Voorleesmoment
08:30-09:30, Est, Dorpsstraat 3. Alle peuters uit de omgeving van Est mogen naar de voorleesochtend komen bij IKC De Stek op 7 februari. Ron Strik (van de bibliotheek) zal gaan voorlezen. Inloop vanaf 8.20 uur, we beginnen om 8.30 uur en het duurt maximaal een uurtje. Papa of mama mag natuurlijk ook meeluisteren! Adres: Dorpsstraat 3 in Est.

Klompenpad
19:30, Asperen, Dorpshuis Asperen. Loop je ook graag een blokje om in je eigen omgeving? Wil je meedenken over het ontwikkelen van een nieuw Klompenpad in de omgeving van Heukelum en Asperen? Kom dan naar de startavond op dinsdag 7 februari. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente West Betuwe willen samen met bewoners en partijen in het gebied een wandelroute maken die het landschap en de cultuurhistorie van het gebied beleefbaar maakt. De avond begint om 19.30 uur in dorpshuis Asperen, Van Langerakstraat 6 in Asperen. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Je kunt je aanmelden via de website slgelderland.nl/projecten/klompenpaden-west-betuwe.

Lezing
20:00, Neerijnen, Stroomhuis. Op dinsdag 7 februari houdt landschapsarchitect Henk van Blerck een lezing over Landschapsplan Nederland. Henk van Blerck is landschapsarchitect en heeft een eigen adviesbureau. Vorig jaar promoveerde hij aan de Universiteit van Groningen. Zijn promotieonderzoek is uitgebracht in het boek Landschapsplan Nederland. Het biedt inspiratie voor het bewust vormgeven aan ons hedendaagse dynamische landschap. Tussen 1946 en 1976 werd door de ruilverkaveling Nederland opnieuw ingericht. Dit bepaalde ook delen van het landschapsbeeld van de Westelijke Betuwe. Het gebeurde volgens een strak opgezet plan. Dit grootste nationale ‘kunstwerk' werd met veel zorg en aandacht gemaakt. Het Landschapsplan is nu aan vernieuwing toe. Nederland staat opnieuw voor een grote verbouwing van het landschap. In zijn presentatie zal Henk van Blerck vooral aandacht geven aan het westelijk deel van de Betuwe. Kosten € 6,00 (inclusief koffie/thee) Voor informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

woensdag 8 februari

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. Op woensdag 8 februari van 10.00 tot 12.00 uur in dorpshuis "de Poort”. Iedereen is welkom, voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje. Deze ochtend is het mogelijk diverse spelletjes te spelen en kan men deelnemen aan de sjoelcompetitie. Info: Bart van Zandwijk: 06-13784043.