• Silvio Lafranceschina (MVV’58).
• Silvio Lafranceschina (MVV’58). Foto: Jeroen de Bruin

'MVV'58 wordt stabiele 3e-klasser'

meteren • MVV’58 doet het redelijk in de derde klasse en staat nu achtste. Maar door de versterkte degradatieregeling is het nog lang niet zeker dat MVV’58 volgend seizoen in de derde klasse voetbalt.

Centrumverdediger Silvio Lafranceschina is niet ontevreden over de resultaten van dit seizoen. “Qua veldspel zie je progressie. Vorig seizoen kregen we wel eens zes doelpunten om de oren. Dit jaar waren we bijvoorbeeld tegen koploper GDC de betere ploeg en dan is het jammer dat je dan alsnog verliest.” Middenvelder Maarten van Santen deelt deze mening. “Ik denk dat we een paar keer ongelukkig hebben verloren. Tegen Haaften, GDC en NEO’25 verloren we in de laatste minuten. Ik denk wel dat we er in blijven.” Beide spelers kwamen drie jaar geleden in Meteren aanwaaien. Lafranceschina kwam net terug na een jaar op Curaçao te zijn geweest. “Ik heb vanaf mijn zesde tot mijn 24e bij GVV gevoetbald. Ik ben daarna voor een jaartje vertrokken naar Curaçao. Toen ik terugkwam twijfelde ik om weer bij GVV te gaan voetballen. Ik wilde een niveautje hoger voetballen. Ik kende Bart van Leeuwen goed en met andere spelers had ik ook geregeld contact. Toen ik werd gevraagd door MVV’58 was het een makkelijke keuze.”
De 25-jarige Opijnenaar Van Santen vertelt: “Ik heb in de jeugd bij Opijnen gevoetbald en toen we fuseerden heb ik nog vier jaar in het eerste van vijfdeklasser DSS’14 gespeeld. Ik heb lang getwijfeld maar ik wilde net als Silvio een niveautje hoger voetballen. Via collega Robert van Eck kwam ik MVV’58 terecht."

Inmiddels zijn ze ingeburgerd bij MVV’58. Ze zijn daar met Dominic Comerford en Rick van Ginkel de buitenstaanders die in Meteren zijn blijven hangen. De 25-jarige Comerford speelt al zes jaar bij bij de Meterense club waarvan de laatste vier jaar in het eerste elftal. Comerford: “Ik kom oorspronkelijk uit Heesselt en heb een tijdje bij Waalkanters gevoetbald. Later ben ik naar Theole gegaan. Toen ik in Utrecht ging studeren, wilde ik wel bij een dorpsclub blijven voetballen. Mijn broer voetbalde hier al en ik ben hem gevolgd.” Keeper Rick van Ginkel speelt al negen jaar bij MVV’58 en is een echte ‘Overdwarse’ geworden. Van Ginkel weet nog goed hoe hij in Meteren kwam: “Ik kende het huidige TC-lid Hennie van Eck via de KNVB voetbaldagen bij RKTVC. Ik sliep met vrienden tijdens de Estse feestdagen vaak bij hem thuis. Toen ze hier een keeper nodig hadden was de keuze snel gemaakt. Ik vertrok toen elke vrijdag met mijn koffertje vanuit Tiel naar Meteren en kwam dan zondagavond weer terug. Ik heb op veel adressen in Meteren en Est geslapen.”

Alle vier de spelers hebben geen spijt van hun keuze. Maarten van Santen ziet wel verschillen met zijn vorige club. "Het is hier groter en bij DSS'14 stopten steeds meer mensen van onze leeftijd met voetballen. Hier voetbalt de basis al heel lang met elkaar.” Silvio: "We hebben een leuke vriendengroep. Ik had het bij GVV ook geweldig naar mijn zin maar dat verwaterde een beetje. Hier is het meer een mix en ik merk dat hier jong en oud meer met elkaar omgaan.”
Rick van Ginkel beaamt dat. ”Toen we vier jaar geleden kampioen werden was het hier één groot feest. Jong en oud vlogen elkaar om de nek. Ik vrees dat we zo'n feest nooit meer mee gaan maken.” Dominic die toen de verlossende 2-0 scoorde vergeet dat feest ook nooit meer. "We werden toen na tien jaar kampioen." Hij komt graag in Meteren. "Mijn vriendin en vrienden in Utrecht weten inmiddels dat ik op zaterdag niets inplan. Ik weet nooit wat er na de wedstrijd allemaal kan gaan gebeuren.” Maar binnenkort moet MVV'58 het zonder de technische middenvelder gaan doen. De student sociale wetenschappen vertrekt voor een aantal maanden naar het buitenland. "Ik heb een tussenjaar en vertrek half februari naar Australië, om daar te gaan werken.” Overigens ziet hij wel toekomst in MVV'58. "Ik denk wel dat we de kwaliteiten hebben om een stabiele derdeklasser te worden.” Lafranceschina ziet nog meer mogelijkheden. De jeugdafdeling van MVV'58 groeit gestaag en dat is volgens hem te merken. "Er trainen nu al spelers van de JO17 en JO19 met ons mee. Misschien kunnen we doorgroeien naar een stapje hoger.”