• Wethouder Rutger van Stappershoef, gedeputeerde Jan Markink en betrokken inwoners uit Beesd en Heukelum leggen de verbinding voor het online platform kerngericht werken.
• Wethouder Rutger van Stappershoef, gedeputeerde Jan Markink en betrokken inwoners uit Beesd en Heukelum leggen de verbinding voor het online platform kerngericht werken. Foto: Aangeleverd

Kernagenda's digitaal gemaakt, pilots in Beesd en Heukelum

west betuwe • Er komt een online platform die kernen in West Betuwe verbindt en samenwerking efficiënter moet maken. Beesd en Heukelum gaan als eerste aan de slag met de ontwikkeling van het platform in hun kern. In de toekomst sluiten alle andere 24 kernen aan op deze online ontwikkeling is de bedoeling

Sinds de start van gemeente West Betuwe investeert de gemeente in leefbare kernen met het programma ‘kerngericht werken’, een speerpunt uit het coalitieakkoord. Na de totstandkoming van de kernagenda’s de afgelopen jaren, voegt de gemeente een nieuw hoofdstuk toe; een online platform.
Het was de wens van verschillende kernagendagroepen om samenwerking en ontmoeting online te versterken. Daarom zette wethouder Van Stappershoef met financiële ondersteuning van de provincie zijn schouders onder deze ontwikkeling. Volgens wethouder Van Stappershoef is deze ontwikkeling uniek en noodzakelijk voor een verdere kerngerichte aanpak in de toekomst. “Onderlinge samenwerking in kernen én tussen kernen vergroot de leefbaarheid. Om dat goed te ondersteunen in een gemeente met 26 kernen, moeten we innovatief zijn."

"Wij willen kerngericht werken in West Betuwe doorontwikkelen naar een volgende belangrijke stap. Met dit platform plaatsen we de kernagenda’s in een digitale werk- en inspiratieomgeving met actueel inzicht en overzicht. Dit bevordert meer onderlinge samenwerking tussen kernen en met de gemeente. En het geeft duidelijkheid over actiepunten en werkzaamheden.”

Ook de provincie speelt een belangrijke rol in de samenwerking en ontwikkeling van het platform. Zij ondersteunen het plan financieel en steunen ook de gedachte erachter. Van Stappershoef. "We zijn de eerste gemeente die een dergelijk ‘platform kerngericht werken' voor inwoners ontwikkelt. Met de provincie hebben we een heel fijne samenwerking, we krijgen de mogelijkheid om mét inwoners te pionieren. Daarmee zijn we een voorbeeld voor andere gemeenten die in de toekomst ook vergelijkbare wensen hebben.”

De samenwerking met Beesd en Heukelum geeft inzicht in wat wel werkt en wat niet werkt. Deze inzichten neemt de gemeente mee in de toekomstige uitrol naar de andere 24 kernen. Daarnaast vormt de gemeente een klankbordgroep voor alle inwoners van West Betuwe die mee willen denken. Zo houdt de gemeente zicht op de verschillende wensen en vernieuwende ideeën uit de kernen.