• Brandweer Asperen oefent deze maand volop.
• Brandweer Asperen oefent deze maand volop. Foto: Roy Verkerk

Oefenavonden van de brandweer

asperen • Deze maand oefent de brandweer in Asperen meerdere keren. Goed voor de bestaande ploeg maar ook een mooie kans de brandweer aan het werk te zien.

De post in Asperen is niet groot, ligt aan de rand van het dorp dichtbij Heukelum. Volgens Jan Verweij is het een jonge club met fanatieke en leergierige leden. De kleinschaligheid en het midden in de dorpsgemeenschap staan heeft volgens hem twee kanten. "We weten wat hier speelt, kennen de mensen en de omgeving goed maar kunnen dus ook met slachtoffers te maken krijgen waar we een band mee hebben.” Toch werkt dat volgens bevelvoerder in positieve zin toch het meest. "Je voelt ook direct de waardering voor je werk en je kunt elkaar steunen. Ik vind het werk mooi en spannend maar kan ook oprecht iets terug doen voor de maatschappij.
Vrijwillig, dat dekt de lading niet helemaal meer. Het aanmelden doe je vrijwillig maar daarna ben je toch echt wel een brandweerman met een nulurencontract.” De belasting ligt vooral in het begin wanneer je de verplichte opleiding tot manschap moet doorlopen. Dit duurt twee jaar of in verkorte versie één jaar maar met meer avondbelasting. De reguliere oefenavonden zijn eenmaal per week. Voor iedere inzet en de uren dat je in opleiding bent ontvang je een vergoeding."

De volgende oefenavond waarbij ook publiek welkom is, en mensen die geïnteresseerd zijn in het werk als brandweer kunnen een kijkje kunnen nemen is op maandagvond 31 januari vanaf 19:45 bij de brandweerkazerne in Asperen.