• Jacolien van Zutphen (links) en Liesbeth Bleeker vertellen over hun goede werk als Soroptimist.
• Jacolien van Zutphen (links) en Liesbeth Bleeker vertellen over hun goede werk als Soroptimist. Foto: Marjon de Lange

Soroptimist: het beste voor vrouwen

tiel • Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van vrouwen, die zich al sinds 1921 inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. De naam komt uit het Latijn: sorores (zusters) die het optimum (beste) nastreven. Vrij vertaald: 'het beste voor vrouwen'.

Onze regio heeft een eigen afdeling van de Soroptimisten. En hoewel ze in oktober vorig jaar hun 50-jarig bestaan vierden, is de organisatie helaas niet zo erg bekend. Tijd om daar verandering in te brengen. "Wij zijn een serviceclub, een goede doelenclub", vertelt Liesbeth Bleeker, die al vanaf 1990 Soroptimist is. "Samen kiezen we een project en zoeken we sponsoren." 

Ruimte voor gezelligheid

Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor gezelligheid. "We komen één keer per maand bij elkaar, altijd op de tweede woensdag van de maand", vult Jacolien van Zutphen aan. "De clubavond is in het Veerhuis in Beusichem, met een gezamenlijke maaltijd, een korte vergadering en een presentatie."
Hun programma behandelt uiteenlopende onderwerpen. "Vaak gaat het over ons thema, dat kiezen wij gezamenlijk. Maar een presentatie kan ook gaan over het beroep van een eigen lid. Ons huidige lustrumthema is Stop Geweld tegen Vrouwen." De afdeling West-Betuwe deed projecten in binnen- en buitenland, Europa en wereldwijd. Altijd in het kader van positieverbetering van vrouwen en meisjes. "Te veel om op te noemen", stelt Liesbeth, die zelf met een groep 'zusters' naar India afreisde en daar als project een school voor straatkinderen omarmde. "Ook hebben we in Guatemala gezorgd voor opgeleide vroedvrouwen, om de enorme sterfte onder pasgeborenen daar aan te pakken. De ambassadeur van Guatemala kwam zelfs bij ons op bezoek tijdens onze lustrumviering, toentertijd."

Buitensporig

Dichterbij huis steunden zij restaurant Buitensporig in Tiel in de startfase. En van 2006 tot en met 2011 hebben zij de Stichting Hulphond gesponsord. "Voor corona organiseerden we ook altijd jaarlijks een filmfestival voor schoolkinderen in de Agnietenhof in Tiel", vertelt Jacolien enthousiast. "Dat was zó leuk, dat willen we graag weer oppakken. Alle zusters komen dan helpen, we betrekken de Tielse Kinderraad bij de keuze voor de film en zien grote groepen kinderen komen en gaan."

Verjonging

Zoals zoveel vrijwilligersorganisaties is de Soroptimistclub West- Betuwe dringend op zoek naar nieuwe leden. "We willen graag van ieder beroep minstens één lid vertegenwoordigd hebben, ieder draagt bij vanuit zijn eigen kracht." 

Contact opnemen

Voel je je thuis tussen professionals? Wil je een bijdrage leveren aan het ondersteunen van goede doelen om vrouwen en meisjes zelfstandiger te maken? Neem gerust contact op met de organisatie. Zie ook www.soroptimist.nl. Informatie over en aanmelden voor de open avond van woensdag 8 februari in 't Veerhuys in Beusichem, per e-mail: westbetuwe@soroptimist.nl

Marjon de Lange