• Jacqueline Maris op weg voor de podcast.
• Jacqueline Maris op weg voor de podcast. Foto: Aangeleverd

Videoland serie met onderzoekscollectief Bureau Dupin

Algemeen

HEESSELT• Jacqueline Maris, journalist, podcastmaker en verhalenverteller uit Heesselt maakt deel uit van onderzoekscollectief Bureau Dupin.Dupin bestaat uit een groep burgers die met elkaar, ondersteund met stukjes informatie van de politie, een vastgelopen onderzoek van de politie nieuw leven probeert in te blazen. Tijdens hun werk om opnieuw naar de ‘Nieuwjaarsmoord’ te kijken werden ze gevolgd door Videoland. Volgende week start de vierdelige documentaire.

800 aanmeldingen

In 2020 kreeg het collectief veel media-aandacht en stroomden de aanmeldingen binnen.  ”Ruim achthonderd mensen meldden zich aan”, zegt Peter van Bureau Dupin. Volgens hem ontstaat op deze manier een kennisbank en kan gebruik gemaakt worden van de ‘wisdom of the crowd’ om tot nieuwe inzichten te komen. In overleg met politie en Openbaar Ministerie wordt gekeken welke zaken er geschikt zijn voor het collectief om op te pakken. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om als burger in zaken te duiken die gelinkt zijn aan de georganiseerde misdaad.

Nieuwjaarsmoord Oss’

Op 1 januari 2013 vond een voorbijganger in Oss het levenloze lichaam van Marja Nijholt (48). Deze ‘Nieuwjaarsmoord’ lag bij de politie al acht jaar op de plank. De politie stelde data en fotomateriaal beschikbaar om de burgeronderzoekers op weg te helpen. “Iedereen gaat fanatiek aan de slag binnen zijn interessegebied en expertise. Oppassen is het dan om niet af te gaan op onderbuikgevoelens maar je te houden aan feitelijkheden”, zegt Peter. Data wordt gekoppeld aan locaties en verhalen die al bekend zijn. Vervolgens is het Jacqueline die eropaf gaat, voor de bijbehorende podcast.

Verhalen van straat halen

Met haar achtergrond in de journalistiek en de ervaringen die ze inmiddels heeft opgedaan in het bekijken van oude moordzaken, is Jacqueline een van de weinigen van Bureau Dupin die echt naar buiten gaat. Ze zocht de plekken op en ging met mensen in gesprek. Dit waren vaak de ‘persons of interest’, mensen die binnen het onderzoek speciale aandacht kregen. “Eenmaal buiten had ik vaak ook gewoon mazzel, net op het juiste moment op de juiste plaats”, vertelt Jacqueline. Ze komt bij mensen binnen en kan op een ontwapenende manier toch weer een stukje informatie loskrijgen die door haar medeonderzoekers kan worden geduid. “Ik haal de verhalen van de straat, mensen vertellen mij gewoon heel veel, blijkt als ik eenmaal op pad ben.”

Podcastseries

Werken voor Bureau Dupin is op vrijwillige basis. Opbrengsten zoals nu van Videoland worden overgemaakt naar Slachtofferhulp. Jacqueline voelde zich aangetrokken tot het collectief vanwege toch de mysteries die hangen rondom onopgeloste zaken en de manier waarop Bureau Dupin werkt. Jacqueline maakte ook de podcastserie Kwaad Bloed, een true crime-podcast van de VPRO over spraakmakende moorden en een mysterieuze verdwijning en is momenteel bezig met het vervolg daarop: Koud Bloed.

De vierdelige serie Bureau Dupin is vanaf vrijdag 27 januari te zien op Videoland. Meer informatie over Bureau Dupin: www.bureaudupin.org