• Net geen natte voeten in het vernieuwde Lingepark.
• Net geen natte voeten in het vernieuwde Lingepark. Foto: AB DONKER

Natte voeten en ondergelopen kelder

west betuwe • Over het algemeen bleef de situatie onder controle. Het hele weekend was het Waterschap druk om het waterpeil te monitoren en het water onder controle te houden, op maandag werd aangegeven dat de Linge niet meer tot een kritiek punt zou stijgen. . 

In de jachthaven en het Lingepark is het zaterdagochtend rustig. Het nieuw aangelegde Lingepark staat vol grote plassen en het water komt voorzichtig over de kadekanten. Een wandelaar moet een klein stukje door het water lopen. De gebouwen die er staan zoals het restaurant in aanbouw staan hoog en droog. "We hebben het water vannacht zien zakken", zegt iemand van de Watersportvereniging. Ze zijn verder niet zo onder de indruk. "We hebben met de verbouwing van de haven allemaal aanlegsteigers die drijven, ze stijgen mee met het water."

Oosteneind vlakbij Deil

Een paar kilometer van het Lingepark vandaan is het gemaal aan de Voorvliet, vlakbij de watermolen van Geldermalsen. De weg is versperd en ligt vol leidingen, vier grote trekkers staan ronkend te draaien. Het water uit de vliet stroomt via de leidingen richting de Linge. De gemalen draaien volop maar worden op deze manier extra ondersteund om de polders en sloten in het buitengebied droog te houden. Een bestuurder van een van de trekkers, in dienst van een loonwerker houdt de wacht bij de installatie. "Zodra we gebeld worden kunnen we de pompen stilzetten. Dit is vooral bedoeld voor de gewasbescherming, de Linge kan nog best een stukje stijgen."

B&B Lingelodge Asperen

Dirk de Zwart heeft een B&B op een unieke ligging, langs de Linge in Asperen. "We doen dit nu vijf jaar en het water stijgt regelmatig, maar dit weekend kwam het erg dichtbij de lodge." Dirk heeft sinds twee jaar de zandzakken klaarliggen maar hoefde ze nog niet te gebruiken. "Het kan hier echt in een paar uur dertig tot veertig centimeter stijgen. Dat gaat snel dan hoor", legt hij uit. Ze gebruikten de blog van het Waterschap om de situatie in de gaten te houden en kijken letterlijk of het water de deur gaat halen. 

De kelder van Amanda

Er leek zaterdagavond geen einde aan te komen, hoe hard ze ook werkten tegen vieren in de ochtend stond het nog steeds blank. Terwijl de boodschap en de berichten over het zakkende water op zondagochtend verspreid werden zag de familie van Loon steeds meer water de kelder en fotostudio inkomen. Zondagochtend haalde ze op stel en sprong een waterstofzuiger die even licht in de duisternis bracht. "We hebben echt veel steun gekregen van vrienden en familie maar wanneer je dat water maar ziet blijven komen zakt de moed wel in je schoenen.”
Het vocht trok ook langzaam in de muren en kasten. "Het grondwaterpeil is nu hoog, ieder lekje dat nu ontstaat zorgt voor een stroom water onze kelder in”, vertelt Amanda die fotograaf is en thuis haar werkplek heeft. Naast dweilen moest ze ook hard op zoek naar een alternatieve locatie voor de geplande fotoshoots.

Jeroen Wijngaard