• De deelnemers aan het CPO-project op de locatie.
• De deelnemers aan het CPO-project op de locatie. Foto: Aangeleverd

'Collectief maar niet klef'

buurmalsen • Het winnende initiatief bleek afkomstig van Duurzaam West Betuwe en is een zogenoemd CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Oftewel ontwikkelen en bouwen zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar of specifieke eisen van de gemeente. Het is nu niet Duurzaam West Betuwe die als coöperatie aan de slag is gegaan, maar direct een aantal toekomstige bewoners, afkomstig uit onder andere Buurmalsen en Geldermalsen. Het enthousiasme onder hen is groot. Duurzaam West Betuwe heeft het initiatief aan de toekomstige bewoners overgedragen.

Het idee achter het project van samenwerken en de duurzame gedachte om de ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden is een grote drijfveer. Het is de bedoeling dat aan de Groeneweg elf of twaalf woningen verrijzen, geschikt voor eenpersoons of tweepersoons huishoudens; een aantal kleinere starterswoningen en wat meer grotere levensloopbestendige woningen. De eerste deelnemers zitten in dezelfde levensfase op het gebied van wonen. Het plan is om ook aan te sluiten bij eenpersoonshuishoudens die duurzaam willen wonen, bijvoorbeeld starters of mensen die om andere redenen alleen (willen) wonen. “We worden langzaam iets ouder, willen kleiner wonen en in een huis wonen dat levensloopbestendig is. Je denkt dan snel aan het aanpassen van je huidige woning maar om dan tot in detail je eigen woonwensen, met gelijkgestemden te kunnen ontwikkelen is een droom die uitkomt. Dan laten we het grote huis achter voor een gezin in plaats van dat we een groot deel onbewoond laten omdat we bijvoorbeeld de bovenverdieping niet meer kunnen gebruiken. We kijken nu heel gedetailleerd en met veel aandacht naar onze toekomst op het gebied van wonen”, legt Alien Bijker uit. 

In het voorjaar wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en is het complete plaatje duidelijk. Om het project nog meer kans van slagen te geven wordt nog gezocht naar meer geïnteresseerden. Op zaterdag 21 januari is er in Ons Eigen Gebouw in Buurmalsen om 10.30 uur een informatiebijeenkomst voor mensen die graag willen deelnemen aan het project. Aanmelden kan via de website www.malsenhof.nl. Alle belanghebbenden en wethouder Hartman zijn aanwezig om alles te vertellen over dit bijzondere project. De gemeente heeft al aangegeven dat dergelijke CPO-projecten van harte worden ondersteund en hoopt dat Buurmalsen een voorbeeld kan zijn voor andere kernen.