Meer of minder licht in West Betuwe

west betuwe • Willen we meer of minder licht in West Betuwe? Dat is wel de bovenliggende vraag voor het opstellen van een nieuw beleidsplan. De projectleidster stelde de vraag regelmatig tijdens een beeldvormde avond van de gemeenteraad.

Energiebesparing en duurzaamheid worden opgevoerd als belangrijke regel om nog eens kritisch te kijken naar de verlichting in de openbare ruimte. Het verschil in de drie voormalige gemeenten Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen ligt bij dit vraagstuk ook weer op tafel. In Neerijnen was weinig licht, in Geldermalsen heel veel en Lingewaal zat daar tussenin.
Na een presentatie stapten de raadsleden en overige geïnteresseerden in de bus voor een toer door het duister. Ergens op een landweggetje in de buurt van Opijnen werd duidelijk dat iedereen zo zijn eigen beleving heeft als het over licht gaat. Een meegereisde inwoner verbaasde zich over hoeveel licht er nog is, waarop een raadslid mompelt dat we nu eenmaal in het dichtbevolkte Nederland wonen en iemand anders vindt het onveilig omdat de weg te donker is.

Natuurlijk komen ook de financiën ter sprake, het plan gaat hoe dan ook geld kosten. Het laten verdwijnen van straatverlichting kost geld en extra lichtpunten vanzelfsprekend ook, de netbeheerder moet toch aan het werk. De projectleidster wijst plekken aan waar inwoners vragen om extra licht, om daarbij direct de reden aan te voeren waarom dat geen goed idee is. Luisteraar bij de presentatie en mee op de bus gaat ook de voorzitter van de Buurtbus. Hij gunt zijn vrijwillige buschauffeurs een veilige rit Alles ligt nog open volgens de projectleidster, het beleidsplan wordt de komende tijd gemaakt. Met ruimte voor meer of minder verlichting maar waarschijnlijk toch echt minder.