Orkater: Gery Mendes Borboletas gaat over een oorlog. Donderdag 19 januari om 20.15 uur, Theater De Fransche School in Culemborg.
Orkater: Gery Mendes Borboletas gaat over een oorlog. Donderdag 19 januari om 20.15 uur, Theater De Fransche School in Culemborg. Foto: Aangeleverd

Culemborg

woensdag 18 januari

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp woensdag 18 januari 2023 vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis.https://disgroepculemborg.weebly.com/

Schrijfcafé Culemborg
19.00-21.00 uur, Culemborg, bibliotheek. Schrijfcafé. Aan de hand van een woord, een mooie zin, een gedicht of een column ga je aan de slag met creatieve schrijfopdrachten. Men hoeft geen schrijfervaring te hebben om te komen schrijven in het Schrijfcafé. Neem pen en papier mee. Aanmelden: via de website bibliotheekrivierenland.nl/agenda

donderdag 19 januari

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp op donderdag 19 januari 2023 van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis.https://disgroepculemborg.weebly.com/

Alzheimer café
19:30, Culemborg, Zorgcentra Beatrix. Tijdens de bijeenkomst van het Alzheimer café Culemborg op 19 januari 2023 is er een filmavond in de bioscoopruimte van Zorgcentra Beatrix. De film Still Alice zal deze avond vertoond worden. De film laat de aanwezigen zien hoe een hoogleraar taalkunde te horen krijgt dat ze lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Een hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was. Na de film is er gelegenheid om met elkaar na te praten. Locatie: Zorgcentra Beatrix, Beatrixstraat 20, Culemborg. Inloop vanaf 19:00 uur en aanvang 19:30 uur, einde omstreeks 21:00 uur. Toegang is gratis. Voor deze avond kan men maximaal vijftien bezoekers ontvangen, vooraf aanmelden is verplicht. Aanmelden kan via e-mail m.muis@alzheimervrijwilligers.nl of bel naar 06-34470367.

Muzikaal experimenteren
20:00, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Muzikaal experimenteren in de Gelderlandfabriek. Tijdens An Evening at the Factory experimenteert Dianne Verdonk met haar zelfontwikkelde, fysieke, elektronische muziekinstrumenten samen met tapemachine-artiest Wouter van Veldhoven. De avond gaat van start met de opening van de expositie van multidisciplinair kunstenaar Klaartje van Essen. Donderdag 19 januari om 19.30 uur.

Klaverjasavond
20:00-21:00, Culemborg, Wijkvereniging 't Veld. Donderdag 19 januari is er een klaverjasavond in wijkverening 't Veld, Rietveldseweg 31 Culemborg, aanvang kaarten 20:00 uur. Met elkaar kaarten en er zijn prijsjes te winnen. Kosten € 5,00, niet-leden € 7,50. Van harte welkom.

Borboletas
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1.Een vader en een zoon. Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden. Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen om ooit, als een koning, terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament, of stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld. Tickets:  www.theaterdefranscheschool.nl/orkater.

maandag 23 januari

Geheugenspreekuur
13:00-14:00, Culemborg, Prijsseweg 1D. Tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente kan iedereen terecht die vragen heeft over dementie of geheugenklachten. Het maakt niet uit of het over de persoon zelf gaat of over iemand anders. Men kan binnen lopen met vragen als: ‘Ik maak mij zorgen over mijn buurman, wat kan ik doen?’, ‘Ben ik gewoon wat vergeetachtig of is het dementie?’, ‘Waar moet ik beginnen als ik hulp zoek?’. De dementieconsulente heeft veel ervaring en kan deelnemers goed de weg wijzen. Afspraak of indicatie is niet nodig. Het Odensehuis biedt een gastvrije plek aan iedereen die met geheugenproblemen of beginnende dementie te maken heeft. Prijsseweg 1D (Bolderburen, het ‘rode gebouw’). Meer info: www.odensehuisculemborg.nl. of bel 06-21583676.

donderdag 26 januari

Sjoelen
20:00, Culemborg, Wijkvereniging 't Veld. Op donderdagavond 26 januari is er een sjoelavond voor iedereen. Er is tussendoor pauze. Start sjoelen; 20:00 uur, inschrijven vanaf 19:30 uur kosten leden; €5,00, niet-leden € 7,50 Wijkvereniging ‘t Veld, Rietveldseweg 31 in Culemborg. Belangstellenden zijn van harte welkom bij wijkvereniging gebouw ‘t Veld voor diverse activiteiten. Wijkvereniging t Veld, Rietveldseweg 31, Culemborg. Mail: info@wijkverenigingtveld.nl.

vrijdag 27 januari

Grof Geschud
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1.Een gate op vliegveld Zaventem, waar een man (De Lander) verwachtingsvol met een bord en een roos zijn grote liefde, of in ieder geval het beeld van zijn grote liefde (De Myrthe), opwachtte. De relatie hield geen stand, het duo wel. Althans voorlopig. Wees getuige van een hilarische en ontroerende poging van deze ex-geliefden om zichzelf te verlossen van de verpletterende angst om verlaten te zijn. Een poging die duizend beelden krijgt in verhalen, nummers en scènes. Verbeelding als laatste reddingsboei. Tickets: www.theaterdefranscheschool.nl/grofgeschud.

zaterdag 28 januari

Bingo
20:00-21:00, Culemborg, Wijkvereniging 't Veld. Zaterdag 28 januari is er een bingo avond in wijkverenigingsgebouw 't Veld, Rietveldseweg 31 Culemborg vanaf 20.00 uur. Kosten voor tien bingo ronden; heel boekje € 15,00 / half boekje € 7,50.Van harte welkom!

zondag 29 januari

De Vliegende Hollander
11.00 uur, Culemborg, Havendijk 1.Een spookverhaal dat ons leert om niet bang te zijn. Na een lange tijd van binnen blijven wil iedereen weer naar buiten. Varen. Vliegen. De zee op. Ida niet. Zij is bang, blijft liever nog even thuis. Met haar hondje. En waarom zou ze naar buiten gaan? Ze droomt van strand, bos en zee en creëert haar eigen mysterieuze avonturen. Maar altijd binnen. Binnen is veilig want buiten vliegt een spookschip, toch? Verhalenverteller Ida van Dril duikt op eigenzinnige wijze in dit mysterieuze verhaal. Onder regie van Fred Delfgaauw dompelt Ida bezoekers onder in een waargebeurde leugen. Een spannende en grappige voorstelling met laffe helden en heldhaftige lafaards. Tickets: www.theaterdefranschool.nl/idavandril.

Tiel

dinsdag 17 januari

Genealogie in het RAR
20:00-22:00, Tiel, RAR. ‘Het nut van belastingregisters bij Genealogisch onderzoek’ in het Regionaal Archief Rivierenland op dinsdagavond 17 januari van 8 tot 10. Zaal open om half acht. Toegang gratis. Een specialist in oude belastingboeken laat zien hoe veel details werden genoteerd om vast te leggen wie aan zijn belasting verplichtingen had voldaan. En waarvoor die belasting was voldaan, zoals tol, 100e penning, pacht enz. Hiermee kunnen verschillende bottlenecks in het onderzoek worden geslecht.

zaterdag 21 januari

Wandeling Tichelgaten
14:00-16:00, Buren, Hennisdijk. Op zaterdag 21 januari organiseert IVN West-Betuwe haar eerste excursie van het nieuwe jaar. Men gaat naar het natuurgebied de Tichelgaten bij Buren. Een overwegend nat gebied met veel verschillende grondsoorten en schoon kwelwater. In de (voor)zomer groeien er veel orchideeën en is het een eldorado voor libellen. Nu, in de winter, zijn het vooral de verschillende bomen die de aandacht trekken. Trek een paar goede wandelschoenen aan en loop mee met de natuurgidsen van IVN. Het is geen groot gebied, dus het is niet een lange wandeling. Er is dus genoeg tijd om te vertellen over het ontstaan van dit gebied, waar ooit klei werd afgegraven voor baksteen en dakpannen. Men bekijkt de verschillende bomen die in dit natte gebied thuis horen. De wandeling is zaterdag 21 januari van 14.00 tot 16.00 uur. Vertrek vanaf het toegangshek aan de Hennisdijk in Buren, schuin tegenover de begraafplaats. Daar is een kleine parkeerplaats. Rijd vanaf Buren richting Geldermalsen. Ga voor bouwbedrijf Van Kessel rechts de Hennisdijk op. Na dit bedrijf zie je tegenover de begraafplaats de kleine parkeerplaats. Daar is de ingang naar natuurgebied Tichelgaten. Iedereen is welkom. Aanmelden vooraf is prettig: gwg@ivnwestbetuwe.nl. Deelname is gratis. Advies: het kan nat, glibberig en modderig zijn, trek dus goede wandelschoenen aan.

vrijdag 27 januari

Zoldermarkt
17.00-20.00 uur, Zoelen, kerk, Kerkstraat 2: Zoldermarkten met spullen, kleding en boeken voor het onderhoud van het historische kerkgebouw. Bezoekers kunnen ook een wafel blijven eten met daarbij iets te drinken.

zaterdag 28 januari

Kinderbijbelclub
10:00-11:30, Tiel, De Balije 1. Kinderen die willen komen zingen, willen luisteren naar een bijbel verhaal en willen knutselen of een spel willen doen zijn welkom in de Drumptse hof. Kinderen kunnen ook thuis opgehaald worden. Adres: De Balije 1, Tiel. Informatie: evangelisatie@gergemtrichtgeldermalsen.nl

West Betuwe

dinsdag 17 januari

Open eettafel Opijnen
11:30, Opijnen, De Keijsershof. Dinsdag 17 januari gaat de open eettafel in Opijnen weer van start in dorpshuis de Keijsershof. De zaal is open vanaf 11.30uur. Voor €12.50 kunt u gezellig mee komen eten. Wel aanmelden voor zondag 15 januari bij Nelly Hekman, tel 0617017623.

Soos Geldermalsen
14:00-16:00, Geldermalsen, Welzijn West Betuwe. Onder het genot van een kopje koffie bijpraten, een spelletje spelen of luisteren naar een interessante spreker. Het kan bij de soos. Kosten € 4,00. Aanmelden en informatie Welzijn West Betuwe tel 573688.

Oude winkeltjes
20:00-22:00, Geldermalsen, De Pluk. Aan de basis van deze Nutslezing staat een serie unieke foto’s van de winkels in Geldermalsen, die in het begin van de jaren ’50 zijn gemaakt door Rochus Timmer. Nelis van Ooijen heeft verdere informatie verzameld over de geschiedenis van deze winkels en maakte ruim 100 foto’s van de huidige situatie. Hij komt op de Nutsavond van dinsdag 17 januari om deze fotopresentatie te laten zien en er over te vertellen. Mogelijk leveren de toehoorders van deze avond nog meer gegevens over de geschiedenis. Van Ooijen is geboren en getogen in Geldermalsen en verbonden aan de Historische Kring West-Betuwe. Er zijn plannen om van de verzamelde informatie een boek te maken. De Pluk, dinsdag 17 januari, 20.00 uur, Nutsleden en deze keer ook leden van de HKWB gratis toegang, niet-leden betalen 5,-

Nut Herwijnen
20:00, Herwijnen, De Poort. De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen op woensdag 18 januari a.s. aanvang 20.00 uur in dorpshuis “De Poort” te Herwijnen. Een presentatie wordt gegeven door de heren Leen van Leersum en Bert Luttjehuizen, over een periode in de zestiger jaren toen ze beiden als dienstplichtig soldaat vrijwillig in Suriname hebben gediend. De entree voor niet leden is €5,--.

vrijdag 20 januari

Wintersferen
14:00, Neerijnen, Landgoed Neerijnen en Waardenburg. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op vrijdag 20 januari 2023 een mooie winterwandeling over landgoed Waardenburg en Neerijnen. De natuur is in winterrust, maar toch valt er van alles te ontdekken. De boswachter laat het je zien op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Zo hebben de bomen nog geen blad, waardoor kasteel Waardenburg en huis Neerijnen nog beter zichtbaar zijn in hun mooie omgeving. Afhankelijk van de temperatuur zijn de knoppen van verschillende bomen en struiken aan het veranderen en zich aan het voorbereiden op de lente. Vanaf de dijk is te zien hoe watervogels hun rust zoeken in de Kil van de Rijswaard. Vooraf online reserveren is noodzakelijk. Tijd: start om 14.00 uur. Duur: ca. 2 uur. Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p., donateurs gratis op vertoon van een geldige GLK donateurspas. Meer informatie en online reserveren: www.glk.nl/excursies.

zaterdag 21 januari

Eetconcert Prinses Marijke
17:00-21:00, Meteren, Dorpshuis. Zaterdag 21 januari 2023 organiseert Muziekvereniging Prinses Marijke het jaarlijkse eetconcert. Met als ingrediënten een maaltijd, een divers muzikaal programma en volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Locatie: Dorpshuis Meteren. Kaarten 10 euro te bestellen via: kaarten@prinsesmarijke.nl

woensdag 25 januari

Ouder-kind café
Mensen met jonge kinderen tussen de nul en vier jaar die samen leuke dingen willen doen zijn welkom bij het ouder-kind café. Er is koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis. De Pluk Geldermalsen (Bibliotheek). Inloop 09:30 -10:00 uur. Activiteit 10:00 - 11:00 uur. Activiteit van deze maand: samen bewegen! Om het jaar fit en gezond te beginnen gaan we tijdens dit café lekker bewegen. Niet alleen goed voor je, maar ook erg leuk om te doen! Bellen of appen naar 06-24812153. Mailen kan ook naar mkoets@welzijnwestbetuwe.nl.

Geheugenproblemen
10:30, Geldermalsen, De Pluk. Op woensdag 25 januari nodigt Het Odensehuis mensen met geheugenproblematiek en hun mantelzorgers uit voor een bijzondere voorstelling. PRA muziektheater speelt Terts, waarbij men verrast wordt met muziek en beweging. In oktober 2022 opende het Odensehuis haar deuren in het Boomgaardhuis in Geldermalsen. Mensen met geheugenproblematiek en hun mantelzorgers zijn hier iedere woensdagochtend welkom voor een praatje, informatie en een gezellige ochtend. Het Odensehuis organiseert daarnaast diverse activiteiten die geschikt zijn voor de doelgroep zodat zij kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. De inloop is vanaf 10.00 uur; om 10.30 uur begint de voorstelling, die ongeveer een uur duurt. Hierna is er gelegenheid na te praten. Er is ruimte voor 50 deelnemers; kaartjes voor de voorstelling kosten €7,50 en zijn verkrijgbaar via www.welzijnwestbetuwe.nl

Open Eettafel
17:00-20:00, Est, dorpshuis. Nieuwkomers, alleenstaanden en 55-plussers kunnen zich aanmelden bij Jeff Anderson tel. 06 51695335 of Gerda de Jong 06 51314857. Men kan tevens dieetwensen doorgeven. Maximaal dertig personen kunnen deelnemen dus wees er snel bij! Georganiseerd door de Stichting Dorpstafel Est.

donderdag 26 januari

Artificial intelligence
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Op donderdag 26 januari geeft Kees van den Tempel een lezing over artificial intelligence. Het is de derde keer dat hij dit doet in West Betuwe. Kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) zijn termen die steeds vaker opduiken. Machine learning (ML) is een deel-gebied van AI en is een manier om, net als een mens, te leren van alle gegevens die beschikbaar zijn. En zonder dat men het weet, gebruikt men AI al volop op de telefoon of als men Netflix aanzet. Wellicht gebruik men ook al ChatGPT, een model om teksten te genereren. De lezing heeft als doel om belangstellenden inzicht te geven over het wat en waarom van kunstmatige intelligentie en machine learning. Tijdens de lezing wordt de werking van machine learning uitgelegd, de verschillende algoritmen en worden demonstraties gegeven over de laatste toepassingen zoals Dall-E, Codex, ChatGPT, etc. Maar ook worden geo-politieke zaken besproken. Inschrijven is niet nodig, maar kan hier: https://ai-labs.nl/tDocumenten/docdetail.aspx?pKey1=448

Ierse topmuzikanten
20:00-22:00, Rumpt, kerkje. Op donderdag 26 januari trappen zijn er twee Ierse muzikale geweldenaren. McGowan & Munnelly in het Rumpts Kerkje. Kaarten 25 euro incl. een Ierse whisky of een ander drankje) Info en kaarten via www.rumptskerkje.nl of bel: 06 55544418.

vrijdag 27 januari

Auticafé voor jongeren
19:00, Geldermalsen, De Pluk. Op 27 januari en 10 maart 2023 zal het Auticafé plaatsvinden voor jongeren in West Betuwe. Ontmoeting voor jongeren met muziek, film, spelletjes, creativiteit. Eten en drinken en een meet and greet. Tijd van 19.00 tot 21.00 in de Pluk Geldermalsen. Toegang is gratis. Voor meer informatie bel of app met Jamila 06-36011500 of Margareth 0611477304.

zaterdag 28 januari

Apenkooien voor volwassenen
19:30, Haaften, Burcht van Haeften. Een avond met klimmen, rennen en tikken en voor wie wil: achteraf een drankje aan de bar. Margreta Verhoeks, inwoner van Haaften, begeleid het Apenkooien. Zij heeft een achtergrond in defensie en ervaring met bootcamps. Het Apenkooien 21+ is ontstaan vanuit het idee van Margreta, op de vraag wat zij graag zou willen zien of zou willen doen in de Burcht. Samen met de Burcht heeft ze dit idee het verder uitgewerkt. Een mooi voorbeeld van hoe de Burcht bewoners uit de omgeving wil betrekken bij het vormgeven van de programmering in het gemeenschapshuis dat het is en wil zijn. De avond begint met een inloop om 19.30 uur, start om 20.00 uur. Entree is € 7,50. Dit is inclusief een drankje. Graag vooraf even aanmelden via info@burchtvanhaeften.nl.