Niek Baar in Culemborg

culemborg • Op zaterdag 10 juni zal de internationaal bekende violist Niek Baar samen met het Concertgebouw Kamerorkest een concert geven in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Dit is een bijzondere gelegenheid, aangezien het Kamerorkest normaal gesproken alleen in concertzalen optreedt. 

Niek Baar is op 31-jarige leeftijd een veelgevraagde violist en heeft op jonge leeftijd al diverse prijzen gewonnen. Hij treedt regelmatig op als solist met gerenommeerde orkesten in Nederland en Duitsland. Hoewel hij officieel in Berlijn woont, brengt hij ongeveer acht dagen per maand door in Culemborg, waar hij de rust vindt om te studeren en te genieten van de prachtige omgeving.

Baar bespeelt een zeldzame Italiaanse viool uit 1729, die beschikbaar is gesteld door de Tjardus Greidanus Stichting. Hij bewondert met name Robert Schumann en heeft onlangs samen met het Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken een zelden gespeeld vioolconcert van deze componist opgenomen. Baar legt uit dat het stuk technisch uitdagend is vanwege de grote sprongen op de viool, maar dat hij na maanden van intensieve studie de structuur in de muziek heeft ontdekt.

Tijdens het concert in Culemborg zal Baar werken spelen van Antonin Dvorák, Maurice Ravel en Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Hij begint met een romance van Dvorák, gevolgd door een solopassage in de rapsodie Tzigane van Ravel. Baar noemt dit stuk zijn favoriet vanwege de krachtige en energieke uitvoering. Na de pauze zal het orkest Souvenir de Florence van Tchaikovsky spelen in een arrangement van M. Waterman.

Dit concert biedt liefhebbers van klassieke muziek in Culemborg de gelegenheid om te genieten van musici van hoog internationaal niveau en belooft een bijzondere avond te worden met een gevarieerd repertoire en de virtuositeit van Niek Baar als hoogtepunt.

q  www.theaterdefranscheschool.nl