• Luca reed in Genk snel genoeg voor een podiumplaats.
• Luca reed in Genk snel genoeg voor een podiumplaats. Foto: RaceXpress.nl/Bas Kaligis

Drukke tijden voor Luca van Leer

LEERBROEK • De 12-jarige Luca van Leer uit Leerbroek beleeft momenteel drukke en succesvolle tijden in de wereld van het karten. Hij heeft achter elkaar vier volle weekenden deelgenomen aan wedstrijden in drie verschillende kampioenschappen.

Na een vijfde plaats bij het NK 2-takt in Eindhoven, behaalde hij een derde plaats bij het NK 4-takt in Strijen en een tweede plaats in het prestigieuze Deutsche Kart Meisterschaft in Genk. Dit weekend zal Luca nogmaals deelnemen aan het NK 2-takt van Chrono Karting in het Duitse Kerpen. Luca is lid van het topteam van Michel Vacirca en is zeer tevreden over zijn prestaties: "Het gaat goed en het is leuk om elke week een wedstrijd te rijden."

Naast de drukke wedstrijdschema's, beleefde Luca ook een bijzondere ervaring op Circuit Zandvoort. Op uitnodiging van zijn hoofdsponsor Nestr mocht hij meerijden met voormalig Formule-1-coureur en ambassadeur van Nestr, Robert Doornbos. Ze reden in een Porsche 911 GT4, wat volgens Luca "echt een hele mooie auto" was. Hij genoot van de snelheid op het circuit.. Luca beschreef de ervaring als waanzinnig.

Terug naar de recente wedstrijden. Bij de eerste ronde van het DKM in Genk, waar Luca deelnam aan de Mini 60 Series, moest er harder gereden worden dan bij het NK. Ondanks het ontbreken van een slipstream wist Luca zich op te werken naar de vierde positie tijdens de kwalificatie. Hij was tevreden dat hij goed meekon met de kopgroep.

Tijdens de pre-finale had Luca geen goede start, maar slaagde erin om bij de leiders aan te sluiten. Op een gegeven moment nam hij zelfs de leiding over, maar werd hij aangereden en viel terug naar de negende positie. In de finale voerde hij een indrukwekkende inhaalrace uit en klom op naar de tweede plaats. Hij was erg blij met dit resultaat, vooral omdat hij vanaf de negende positie gestart was.

Voorafgaand aan het DKM nam Luca deel aan de Mini Junior TM op Kartbaan Strijen. Hoewel hij niet genoeg snelheid had om voor de eerste plaats te strijden, wist hij door vol te blijven vechten toch de derde plaats te behalen. Dit resultaat leverde hem belangrijke punten op voor het Nederlands kampioenschap.

Een week eerder liet Luca ook al een sterke prestatie zien tijdens het NK 2-takt van Chrono Karting op de Landsard in Eindhoven. Ondanks pech in de pre-finale, waarbij hij werd aangereden en terugviel naar de twintigste positie, wist hij in de finale nog op te klimmen naar de vijfde plaats.