Afscheid en welkom

Komende weken staan in het teken van het afscheid nemen van onze examenleerlingen en het welkom heten van onze nieuwe brugklassers. Enkele weken geleden was het gala voor onze eindexamenleerlingen. De leerlingen bedankten ons door in hun mooiste kleding en met het indrukwekkendste, grappigste, meest bijzondere vervoersmiddel bij onze school aan te komen. De docenten bedanken de leerlingen op hun beurt door ze, feestelijk gekleed, een heel warm welkom te geven bij de rode loper en door samen met hen dit feest te vieren. Wij hebben onze ogen uitgekeken bij al die prachtige galajurken en -pakken, bij de kapsels die de dames bij de kapper hebben laten doen en bij al die vervoersmiddelen. Het laatste feestje is uiteraard de diploma-uitreiking waarop we écht afscheid nemen van onze leerlingen, met daarbij de uitdrukkelijk uitnodiging om nog eens een keer langs te komen om te vertellen hoe het op het mbo gaat.

Daar waar een lichting leerlingen onze school verlaat, komt ook een nieuwe lichting binnen. Volgende week maandag ontmoeten onze nieuwe brugklassers hun toekomstige klasgenoten en hun mentor. Een spannend moment voor hen om vanuit de vertrouwde basisschool opeens naar de middelbare school te gaan. Gelukkig is dit bij alle nieuwe brugklassers zo en verloopt de kennismakingsmiddag eigenlijk als vanzelf. Gedurende die middag worden er telefoonnummers uitgewisseld en hebben de nieuwe brugklassers voordat het schooljaar start al contact met elkaar, waardoor de eerste schooldag wellicht iets minder spannend is. Onze collega's maken niet alleen kennis met de leerlingen, maar 's avonds ook met hun ouder(s)/verzorger(s). Ook een belangrijk moment, want we hebben elkaar de komende jaren nodig om hun kind, tot zijn of haar recht te laten komen op deze school. Wat ontzettend leuk is, dat wij de ervaringen van de kennismakingsmiddag 's avonds direct kunnen delen met de ouder(s)/verzorger(s).

Het is een tijd van afscheid nemen en welkom heten; het ritme van het leven. Laten we dit met elkaar energievol en goed doen, want dat verdient iedere leerling, ouder/verzorger en collega die verbonden is aan het Oosterlicht College Vianen.

Liesbeth van den Broek
Directeur Oosterlicht College