• Prinses Margriet (links) ging in gesprek met de bewoners.
• Prinses Margriet (links) ging in gesprek met de bewoners. Foto: Mimi van Rossem

Prinses Margriet opent Huis ter Leede

LEERDAM • Reikhalzend keken de bewoners en genodigden van het Huis ter Leede vorige week woensdag uit naar de komst van Prinses Margriet, die speciaal naar Leerdam was gekomen voor de officiële opening van de nieuwe locatie van Het Huis. 

Na een hartelijk ontvangst door directeur Kees Schetters en burgemeester Sjors Fröhlich nam de Prinses plaats tussen de vele ouderen die in de ontmoetingsruimte op haar komst zaten te wachten. Nadat Schetters en Fröhlich de prinses in hun toespraak hadden verwelkomd was het tijd voor de officiële opening. Hierbij was een speciale rol weggelegd voor medewerker Devin die stond te wachten met een oranjekleurig kussentje waarop een gouden schaar lag. Hiermee knipte prinses Margriet een oranje lint door en was de opening een feit. Een leuk moment was dat zowel Schetters als Fröhlich opmerkten dat het wel heel toevallig is dat naast het Huis ter Leede de Prinses Margrietstraat ligt.

In gesprek met de bewoners
Na het officiële gedeelte ging het gezelschap op de verdiepingen twee en vier bij een aantal bewoners op bezoek. Niet alleen in de woonkamers, maar overal in de gangen zaten bewoners te wachten in de hoop een glimp van het Koninklijk bezoek op te vangen. Op verdieping vier begonnen de bewoners spontaan het Wilhelmus te zingen toen de prinses aan kwam lopen.

“Hé, daar gaat Margriet", riep een oudere toen de prinses langs liep. Een andere bewoner complimenteerde de prinses dat zij er zo mooi uitzag. “Wat ziet u er mooi uit en wat heeft u mooie kleding aan", merkte een van de dames op. Dacht Fröhlich nog dat dit compliment voor hem was, helaas het was echt voor de prinses bedoeld.

Watersnoodramp 
In de huiskamers ontstonden leuke gesprekken tussen de bewoners en de prinses over het wonen in het Huis. Prinses Margriet die bekend staat om haar grote betrokkenheid bij de zorg voor de medemens, vertelde dat zij tijdens de watersnoodramp van 1995 in het Rivierengebied, als Rode Kruis-vrijwilliger in deze regio aanwezig was om te helpen. Ze vroeg aan een van de bewoners wat zij zich nog kon herinneren van de spannende tijd in het Rivierengebied.

Lied  
Tijdens een gesprekje begon een oudere dame met haar vingertje omhoog spontaan een liedje uit haar jeugd te zingen. Met liefdevolle blik luisterde de prinses naar dit ontroerend liedje.
De prinses ging niet alleen met de bewoners een gesprekje aan, in een van de gangen nam Margriet ook ruim de tijd om met enkele medewerkers over het werken in de zorg te praten.
Door al deze mooie ontmoetingen en gesprekken vloog de middag om en was het rond de klok van vier uur tijd voor de Prinses en haar gevolg tijd om weer naar Apeldoorn te vertrekken. Iedereen kon terugkijken op een geslaagde dag.

Mimi van Rossem