Lezingenserie in Stedelijk Museum

vianen • Tijdens de tentoonstelling Tegenlicht in het Stedelijk Museum Vianen, zal kunsthistoricus Barry Heinrichs in drie lezingen de verborgen betekenis van het portret in de kunst ontrafelen.

Kunst en dus portretten zijn nooit zomaar gemaakt. De geportretteerde had daar altijd een duidelijke reden voor; bekend zijn, bekend blijven. Of: ‘zie mij eens geslaagd in het leven staan’, ik met mijn baan, ik met mijn ambities, etc. Als geportretteerde had je het in je C.V. kunnen schrijven, maar op het moment dat je een kunstenaar vraagt een beeld, foto of schilderij van je te maken worden er vaak verborgen verwijzingen met jou mee afgebeeld. Aan ons als kijker de opdracht om deze verborgen boodschappen te zien en als het even kan, te begrijpen. Wandel in drie lessen mee langs al die gezichten, koppen en tronies van machtige vorsten, belangrijke burgers en excentrieke aristocraten op hun paasbest, maar ook van inmiddels vergeten beroemdheden.

Op drie woensdagavonden, te weten 24 mei, 7 juni en 21 juni worden respectievelijk de thema’s Symboliek in het portret, Portretten ten voeten uit en De kunstenaar op het portret nader belicht.
De lezingen worden gehouden in de bovenzaal van het museum aan de Voorstraat 97, aanvang 19.30 uur (deuren open vanaf 19.00 uur). Prijs per avond is 17,50 euro . De hele reeks van 3 lezingen kost 45 euro Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Aanmelden via pers@stedelijkmuseumvianen.nl o.v.v. lezingenserie.