• Ameide-trainer Jan Verveer.
• Ameide-trainer Jan Verveer. Foto: Richard van Hoek Fotografie

Punt niet genoeg in degradatiekraker

ottoland • De voetbalcompetitie zit in de beslissende fase. Ook voor VVAC en Ameide, want beide ploegen staan net boven de streep voor rechtstreekse degradatie en ontmoeten elkaar komende zaterdag.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg is winst een must. Een puntje biedt weinig soelaas. "Als we weten te winnen, dan moet het gek lopen willen we rechtstreeks degraderen", aldus VVAC-trainer Maarten de Bruijne. "Het blijft natuurlijk altijd rekenen, want ook HSSC'61 wil punten pakken. Bij winst zetten we Ameide op vier punten, om vervolgens onder andere nog tegen Dilettant te spelen. Eindigen we op plek 10 of 11, dan hebben we eerst een week rust om vervolgens nog twee finales te spelen." 

De Bruijne blikt alvast even terug op het huidige voetbaljaar. "Helaas hebben we het goede seizoen van vorig jaar niet kunnen doorzetten. Toen zat het mee, nu duidelijk niet. De verschillen zijn klein, we hebben niet voor niets veel wedstrijden met slechts één doelpunt verschil verloren. Ik neem het de groep ook wel enigszins kwalijk. Mijn spelers zeggen heel makkelijk af voor vakantie, een weekendje weg, Roparun of een andere reden. Jammer, want als we meer compleet waren geweest en minder schorsingen hadden opgelopen, dan hadden we van onze rechtstreeks concurrenten kunnen winnen en was een veilige positie zeker mogelijk geweest.”

Meer durf
De realiteit is anders. “Arkel, Drechtstreek, Hardinxveld en De Alblas hebben meer kwaliteit. Meerkerk heeft een betere mentaliteit en Lekkerkerk vier goede spelers. Op basis daarvan beslis je een wedstrijd en pak je punten. Over het vertoonde spel ben ik wel tevreden. We durven meer te voetballen, maar lijden teveel balverlies en krijgen daardoor onnodig goals tegen.”
De spelersgroep houdt alle hoop. “In de voorbereiding en ook na de twee nederlagen kort na de winterstop tegen Dilettant en Everstein ben ik helemaal uit mijn plaat gegaan. Het besef is er nu wel en de knop is inmiddels ook om. De jongens zijn overtuigd. “We redden het wel trainer…” Ik heb dat vertrouwen ook, maar het zou wel lekker zijn als we een mooie serie weten neer te zetten. In een flow richting de nacompetitie, om te beginnen met winst op Ameide.”  

Onthouden
En daar willen de pupillen van collega Jan Verveer een stokje voor steken. “Uiteraard neem ik de tactiek van de heenwedstrijd mee naar Ottoland. Toen schoten we in de eerste helft slechts één keer op doel, maar die bal ging er wel in. We wonnen met 3-1 en daar teken ik weer voor. Mijn spelers herinnerden mij afgelopen week nog aan de woorden van hun trainer dat ze op bijna elke positie beter zijn dan wij. Dat hebben wij onthouden en dat citaat ga ik weer gebruiken in de voorbereiding.”  Glimlachend: “Dit wordt natuurlijk een allesbeslissende wedstrijd, dat beseffen we met z’n allen. Een punt is te weinig. In deze situatie moet je winnen. Kijken naar een ander of rekenen, heeft geen zin. Het zal geen beste wedstrijd worden, wel veel spanning. Tot de laatste seconde.”

In de rustweek heeft Ameide, net als VVAC, twee keer getraind. “Afgelopen dagen heb ik gekeken hoe we de verschillende plekjes gaan invullen. Ook afhankelijk van wie er wel of niet fit genoeg is. Maar op Termei hebben we er altijd elf in het veld staan. Het maakt niet uit of Pietje of Jantje voetbalt. En ook niet of ze uit het tweede of de junioren komen”, knipoogt Verveer. 

In tegenstelling tot Maarten de Bruijne kijkt de Kinderdijker niet al te ver vooruit. “Ik weet dat we na VVAC nog thuis spelen tegen hopelijk kampioen De Alblas en het toch wel minder draaiende Haastrecht. Over wat daarna eventueel komt, maak ik mij niet druk. Laten we eerst maar eens zorgen dat we die nacompetitie halen.”

Theo Sprong