• Alda Hutten, Elly Hekman en Raquel voor haar moderne interpretatie van Vermeers 'Het Concert'.
• Alda Hutten, Elly Hekman en Raquel voor haar moderne interpretatie van Vermeers 'Het Concert'. Foto: Madelief Helmhout

Moderne Vermeer in de Grote Kerk

Vianen • Dit jaar doen ze dat met één nieuwe kunstenares in het bijzonder, namelijk met Raquel Pereira Silva (29). Zij stond in de finale van het tv-programma ‘De Nieuwe Vermeer’ en exposeert het schilderij waarmee ze de finale behaalde naast de werken van andere de 17 kunstenaars, in het aankomende Hemelvaartweekend.

‘De Nieuwe Vermeer’
De vereniging, die al meer dan twintig jaar lang bestaat, geeft kunstenaren uit de regio de kans om doorlopend hun kunst te exposeren sinds het Open Atelier een vaste plek in de Bibliotheek van Vianen heeft gekregen. Verder exposeren de aangesloten kunstenaren op afwisselende plekken op de Voorstraat én al jaren in de Grote Kerk tijdens de Sleepbootdagen. Dit jaar is Raquel daar voor het eerst bij. Haar oma maakte vroeger al deel uit van het Open Atelier, weten Elly Hekman en Alda Hutten, allebei bestuurslid, nog goed. Nu stapt Raquel in de schoenen van haar grootmoeder. “Gek eigenlijk, omdat ik de afgelopen jaren weinig tekende en al helemaal niet schilderde op doek”, vertelt Raquel. “Tot ik een jaar geleden burn-outklachten kreeg en aankondigingen voor het tv-programma ‘De Nieuwe Vermeer’ voorbij zag komen, een wedstrijd waarin creatievelingen een poging wagen om de schilderkunst van Vermeer op een moderne manier te imiteren.”

Camera obscura
Raquel schilderde haar moderne interpretatie van het schilderij ‘Het Concert’, het wereldberoemde en tevens gestolen schilderij van de Meester. Raquel koos ervoor haar eigen familie op het doek te zetten, in plaats van de drie oorspronkelijk muzikanten. De techniek waardoor ze opviel bij de jury en waardoor ze tevens zo ver kon komen, heet ‘camera obscura’, ook wel de theorie dat Vermeer één van de eerste geweest zou zijn om een camera te gebruiken, voordat hij een stilleven schilderde. “Een lens ziet details gewoonweg anders dan het menselijk oog”, legt Raquel uit. “Kunstcritici achten de kans daarom serieus aanwezig dat Vermeer een camera zou kunnen hebben gebruikt. Ik besloot diezelfde methode te gebruiken voor mijn moderne versie en die keuze heeft me, denk ik, zo ver gebracht.”

De Grote Kerk
Raquel behaalde de finale en exposeerde haar schilderij na de uitzendingen in Delft, samen met alle andere finalisten van het programma. “Dat stond voor mijn gevoel nogal ver van me af, dus vond ik het niet spannend. Maar om tijdens de Sleepbootdagen in de Grote Kerk te staan, vind ik toch wel onwijs eng.” In de Grote Kerk zullen in totaal 17 kunstenaars hun kunst tentoonstellen namens het Open Atelier, zo ook Elly Hekman en Alda Hutten. Iedere kunstenaar is vrij in wat én hoeveel diegene wil laten zien. “Het zal verschillen per kunstenaar, mede omdat de kunstwerken te koop zullen zijn!”.

Madelief Helmhout